Sneltoetsen voor tijdens het opstarten van je Mac

Door: Chwhynny Overbeeke | 08 januari 2016 06:16

How To

Normaal gesproken hoef je alleen maar op de aan-/uitknop te drukken om je Mac op te starten, maar in sommige gevallen wil je dat er bij het opstarten iets speciaals gebeurt. Hier bespreken we een aantal sneltoetsen waarmee dat kan.

Het kan voorkomen dat je vanaf een andere opstartschijf wilt opstarten dan de standaard opstartschijf. Of misschien is er een probleem met je Mac, waardoor je in de veilige modus wilt opstarten om te proberen het probleem op te lossen. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je je op de niet-standaard manier wilt opstarten. Hier leggen we uit wat je moet doen om je machine op de gewenste manier op te starten. Lees ook: Help! Mijn Mac geeft bij het opstarten een vraagteken weer.

Een opstartvolume kiezen

Om vanaf een opstartbare CD, DVD, of USB-drive op te starten hoef je alleen maar de C toets ingedrukt te houden tijdens het opstarten.

Als je wilt kunnen kiezen welk lokaal volume als opstartvolume zal worden gebruikt, moet je tijdens het opstarten de Option toets ingedrukt houden. Je krijgt vervolgens Opstartbeheer te zien, waarin alle beschikbare opstartschijven worden weergegeven. Selecteer het gewenste volume en druk op Return om vanaf deze schijf op te starten.

Je kunt Opstartbeheer gebruiken om een opstartvolume te kiezen.

Om vanaf een andere computer op het netwerk die een NetBoot volume heeft op wilt starten, moet je de N toets ingedrukt houden.

Om vanaf een Mac met een Thunderbolt of FireWire poort op te starten, moet je de T toets ingedrukt houden tijdens het opstarten. Dit heet de doelschijfmodus.

Probleemoplossing

Als je een probleem met je Mac wilt proberen op te lossen, is het handig om in de veilige modus op te starten. Dit kan door de Shift toets ingedrukt te houden terwijl je Mac aan het opstarten is.

Je kunt ook naar de Apple Hardware Test of Apple Diagnostische informatie opstarten, afhankelijk van het model Mac dat je hebt. Hiermee kunnen hardware problemen gedetecteerd worden. Om dit te doen, moet je tijdens het opstarten de D toets ingedrukt houden, of Option+D als je via het internet naar de test wilt opstarten.

Wil je OS X Recovery gebruiken, houd dan tijdens het opstarten Command+R ingedrukt, of Command+Option+R als je via het internet naar OS X Recovery wilt opstarten. In het laatste geval wordt een speciale versie van OS X opgestart vanaf de servers van Apple, waarmee je OS X opnieuw kunt downloaden en installeren of herstellen vanaf een Time Machine back-up.

Om naar de gedetailleerde modus op te starten, moet je tijdens het opstarten Command+V ingedrukt houden. In de gedetailleerde modus worden er console berichten getoond, waardoor sommige ervaren gebruikers bepaalde opstartproblemen kunnen identificeren.

Om in de modus voor één gebruiker op te starten, moet je Command+S ingedrukt houden. Deze modus is handig voor het detecteren en oplossen van complexe problemen met de harde schijf.

Handigheidje

Als je tijdens het opstarten van je Mac de linkermuisknop ingedrukt houdt, wordt een CD of DVD uit het optische station geworpen.

0 Reactie(s) op: Sneltoetsen voor tijdens het opstarten van je Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.