Smartphone: Wat te doen bij waterschade

Door: Martin Gijzemijter | 24 juli 2013 10:45

How To

Het is natuurlijk je ergste nachtmerrie: je smartphone in de wc laten vallen, er een glas water overheen gooien of het toestel een rondje wasmachine laten doen. Welk waterongelukje je ook kiest, het is slechts nieuws voor je smartphone, want of je nu een iPhone hebt of een Android-toestel, ze kunnen er niet tegen (behalve dan de Samsung Galaxy S4 Active, die waterdicht is ontworpen). Maar is het ook direct einde verhaal? Niet per definitie, als je maar weet wat je wel en niet moet doen.

Geen garantie(s)

Laten we vooropstellen dat er geen garanties zijn dat je toestel het ooit nog gaat doen wanneer je hem in het water laat vallen. Als het water net op de verkeerde plekken komt, raken er essentiële onderdelen onherstelbaar beschadigd en dat zijn nu net de onderdelen die te duur zijn om te repareren.

Garantie van de fabrikant krijg je overigens sowieso niet, want een zwemmende telefoon is de maker uiteraard niet aan te rekenen. Echter, als je zo snel mogelijk juist handelt, maximaliseer je in ieder geval de kans dat je smartphone nog een teken van leven geeft.

De Galaxy S4 Active kan tegen water, daar is hij voor gemaakt.

Zet uit!

Staat de smartphone nog aan (of iets dat daarop lijkt), zorg dan dat je deze zo snel mogelijk uitzet. Je kunt je voorstellen dat, zeker wanneer het zaakje gevuld is met water, het zeer kwalijk is als er een flinke dosis elektriciteit door het toestel vloeit. Probeer dan ook (zeker de eerste dagen) niet om het toestel op te laden. Als het nog niet stuk was door het water, zal het stroom die klus wel even voor je klaren.

Zorg dat je de telefoon zo snel mogelijk uitzet en laad hem vooral niet op.

Zo snel mogelijk open

Nadat je telefoon een onprettige aanvaring heeft gehad met water, is het zaak dat je deze zo snel mogelijk openmaakt. Bij een iPhone is dat natuurlijk lastig (maar niet onmogelijk), maar het is alsnog aan te raden het te doen, immers, je garantie is toch al naar de maan en in de huidige staat heb je helemaal niets meer aan het toestel. Vervolgens is het zaak om alles zo snel mogelijk droog te maken. Doe dat overigens niet met een föhn, want dan riskeer je dat je de interne componenten doodleuk verbrandt.

Andere tip, die niet onbeproefd is: haal alles los wat los kan aan je smartphone, verwijder sd-kaartjes, accu's en simkaarten. Leg alles in bak met ongekookte rijst, die je afsluit, bijvoorbeeld een plastic bakje waar je normaal eten in bewaart. Laat je iPhone langer dan een dag in de rijstkorrels liggen. De rijst zal alle vocht absorberen en hiermee vergroot je de kans dat hij het weer gaat doen.

Maak de telefoon zo snel mogelijk open, daar vergroot je de overlevingskansen mee.

Reparatie

Áls je besluit om je iPhone te laten onderzoeken door een reparatiebedrijf, zorg er dan voor dat je dat besluit zo snel mogelijk maakt. Wanneer je de telefoon in z’n huidige staat namelijk zo laat liggen, is de kans zeer aanwezig dat er corrosie zal ontstaan op de interne onderdelen, en dat maakt de kans op een werkend toestel uiteraard aanzienlijk kleiner.

Het ideale stappenplan is dus eigenlijk: uitzetten, openmaken, laten drogen en zo snel mogelijk opsturen naar een reparateur. Het is geen garantie dat je toestel weer gaat werken, maar de kans is aanzienlijk groter dan wanneer je deze stappen niet neemt.

Opsturen naar een reparateur kan je laatste redmiddel zijn.

4 Reactie(s) op: Smartphone: Wat te doen bij waterschade

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 november 2013 09:53 Anoniem
  zelf heb ik zon droogzak gekocht bij www.redmijntelefoon.nl of zoiets en inderdaad mijn telefoon werkt weer als vroeger en al na 2 dagen in die zak te hebben gelegen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2014 10:25 Anoniem
  mijn Ipad is in een emmer water gevallen maar hij zat in een hoesje ik heb er hem direkt uitgehaald en op de verwarming gelegd kan ik hem nog redden?
  heb hem gekregen van mijn man, en ik weet echt niet meer wat te doen, aub zeg mij dat ik hem nog kan redden, wat moet ik doen. stuur mij aub een amil naar sakira37@hotmail.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2014 09:57 Anoniem
  Heb een 7" tablet ,t was in me tas en in een zak gezet,en regende ech hard!op een gegeven moment toen ik thuis kwam.zag ik dat ie vochtig was leek dat er voch dus water binnen in was,reageerde eff nog,daaarna niet,maar gaat aan,wat kan ik doen,claudiorussel@hotmail.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 september 2014 22:30 Anoniem
  gelukkig ben ik ervoor verzekerd bij Dixons. tegen water en val/stoot schade bij mij zat er een beetje vocht in. niet in een emmer water laten vallen ofzo. ik zal hem in de rijst leggen. heb hem maandag weer hart nodig. omdat ik hem ook als wekker gebruik. doet hij het morgen nog niet? krijg ik gewoon een nieuwe.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.