Sleutelgetuige in Samsung-zaak plots weg bij Apple

Door: Jasper Bakker | 30 juli 2012 12:30

Nieuws

De Apple-ontwerper die de Sony-achtige iPhone-oerontwerpen heeft gemaakt, weigert te getuigen in de rechtszaak Apple-Samsung. Hij is sinds deze maand niet meer in dienst bij de iPhone-maker.

Samsung wil ontwerper Shin Nishibori als getuige oproepen in de gelijktijdig gevoerde rechtszaken van en tegen Apple. De twee smartphonemakers beschuldigen elkaar van patent- en ook ontwerpschendingen. Volgens Apple heeft Samsung het design van de iPhone en iPad gestolen, en Samsung werpt tegen dat Apple het heeft afgekeken van Sony.

Sony-inspiratie

In de aanloop naar de rechtszaak, die vandaag in de Verenigde Staten van start gaat, zijn er al diverse interne documenten geopenbaard. Dat is van zowel Apple als Samsung, en voor beide bedrijven zijn er gênante details naar buiten gekomen. Zo blijkt Samsung mails na twee weken te wissen en daarmee bewijsmateriaal te hebben vernietigd. Verder blijkt Apple in 2006 inspiratie voor de allereerste iPhone te hebben opgedaan bij Sony.

Designers binnen Apple hebben niet letterlijk telefoons van de Japanse elektronicareus nagemaakt, maar naar de stijl en de 'designtaal' van Sony gekeken. Één van de ontwerpers van vroege iPhone-prototypes (zowel mock-ups als CAD-modellen) is Nishibori. Hij blijkt sinds deze maand niet bij Apple te werken, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite PCworld.com. Dit na een dienstverband van tien jaar en één maand bij Apple, weet techblog AllThingsD toe te voegen.

Fout in getuigenoproep

Nishibori is opgeroepen om te getuigen in de rechtszaak, die vandaag in de Verenigde Staten van start gaat. De voormalige Apple-werknemer weigert dat. Zijn advocaat heeft laten weten dat de oproep niet correct is gedaan, waardoor zijn client niet hoeft te gehoorzamen. Het gaat om het oproepen van getuigen die zich buiten de jurisdictie van het hof bevinden.

Dit is van toepassing omdat Nishibori zich in Hawaï bevindt. Hij is daar om te herstellen van diverse gezondheidsproblemen, meldt zijn advocaat. Het LinkedIn-profiel van de designer in kwestie is aangepast om zijn uitdiensttreding bij Apple weer te geven. Zijn Twitter-account is sinds eind mei niet meer actief. Hij heeft in tweets al sinds zeker januari Hawaï en zijn verblijf daar genoemd.

'Met verlof'

Samsung heeft in die Amerikaanse staat in mei een verklaring van Nishibori afgenomen. Dit nadat zijn werkgever Apple hem volgens Samsung maanden lang niet ter beschikking heeft gesteld voor 'verhoor'. De iPhone-maker heeft aangevoerd dat de toen-nog-werknemer met verlof was.

0 Reactie(s) op: Sleutelgetuige in Samsung-zaak plots weg bij Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.