Siri heeft moeite met luisteren én antwoorden

Door: Jasper Bakker | 02 juli 2012 12:13

Nieuws

Apple's Siri is geen volwaardig Google-alternatief. De iOS-spraakassistent verstaat vragen niet goed en weet antwoorden niet altijd te vinden. Op een drukke straat, maar ook in een stille kamer.

Siri verstaat slechts 83 procent van de vragen onder omstandigheden met achtergrondgeluid. Die herkenning stijgt naar 89 procent in een stille kamer. Met het vinden van correcte antwoorden haalt Apple's spraakassistent respectievelijk 62 en 68 procent. Daarmee loopt het Google-alternatief van Apple flink achter op Google, meldt Fortune Magazine.

Siri scoort een onvoldoende

De vergelijking van Siri met Google is uitgevoerd middels een grootschalige test door investeringsbank Piper Jaffray. In totaal zijn 1600 vragen gesteld aan Siri en ingevoerd in Google. Daarbij is de helft van de vragen uitgesproken op drukke straten in Minneapolis en de andere helft in een stille kamer. De resultaten zijn eind vorige week gedeeld met de klanten van de investeringsbank.

Tegenover Siri's foutmarges staat de 100 procent herkenning van ingetypte zoekopdrachten bij Google en 86 procent aan correcte beantwoording. "Om een levensvatbaar mobiel zoekalternatief te worden, moet Siri de accuraatheid van Google evenaren of voorbijstreven", oordeelt analist Gene Munster van Piper Jaffray. Hij geeft Google een ruime voldoende (B+) en Siri een onvoldoende (D).

Geen spraakvergelijking

De test betreft dus niet een rechtstreekse vergelijking van de spraaktechnologie van Apple en Google. Het gaat naast Siri's luistervermogen vooral om de effectiviteit van de gebruikte zoekmachines. Siri vertrouwt volgens de analist grotendeels op Google: die zoekreus is goed voor 60 procent van de zoekinformatie.

Apple vult dat aan met social search-site Yelp (20 procent), de gespecialiseerde zoekmachine Wolfram Alpha (14 procent), en ook het door Microsoft Bing aangedreven Yahoo (4 procent) plus Wikipedia (2 procent).

Google-afhankelijkheid

De Piper Jaffray-analist ontleedt Siri's Google-afhankelijkheid nog verder: "Google levert 100 procent van de navigatieresultaten, 61 procent van de informatieresultaten, 48 procent van de commercie-resultaten en 42 procent van lokale zoekresultaten."

Onder de gebruikte aggregators van zoekresultaten is Yelp de grootste voor lokale zoekresultaten (51 procent) en commercie-resultaten (51 procent), meldt de analist. Wolfram Alpha is goed voor 34 procent van de geaggreerde resultaten voor feitelijke informatie.

iOS 6

Volgens analist Munster loopt Siri nu zo'n twee jaar achter op Google, maar hij ziet wel een inhaalslag komen. Apple is namelijk druk doende zijn afhankelijkheid van Google af te bouwen: Siri en het gebruik van Yelp en Wolfram Alpha zijn eerste stappen daarin. De lancering van een eigen kaarten- en navigatie-app in iOS 6 is de volgende grote stap.

Die nieuwe versie van Apple's mobiele besturingssysteem komt in de herfst uit en gebruikt dan voor zoekopdrachten ook sportinformatie van Yahoo, filmrecensies van Rotten Tomatoes, en andere informatiebronnen. Munster verwacht dat Siri in iOS 6 flink verbeterd is, terwijl Apple tegelijkertijd zijn afhankelijkheid van Google verlaagt: van 60 naar 48 procent.

Toch spraakvergelijking

Ondertussen heeft Google zijn spraakherkenning voor het eigen Android flink verbeterd in de vorige week onthulde versie 4.1 (Jelly Bean) van dat mobiele besturingssysteem. Die Voice Search van Google is nog niet uitgebreid vergeleken met Siri, hoewel techblogs al wel iOS 6 bèta's hebben vergeleken met prereleases van Jelly Bean.

De Android-spraakassistent geeft daarbij sneller antwoord en heeft een minder robotachtige stem, concludeert TechnoBuffalo uit een vergelijking met de iPhone 4S en de Galaxy Nexus. Officieel is Siri nog altijd in bèta. Voorlopig is de beste zoekmethode nog altijd het invoeren van zoekopdrachten via het virtuele toetsenbord, zegt analist Munster tegen AppleInsider.

Techblog TechnoBuffalo laat Siri het opnemen tegen Google Voice Search:

[youtube]kDsOtdRtG0Q[/youtube]

Via de LA Times.

0 Reactie(s) op: Siri heeft moeite met luisteren én antwoorden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.