Schmidt: Microsoft doet niet meer mee

Door: tonie-van-ringelestijn | 01 juni 2011 11:58

Nieuws

Volgens ex-Google-ceo Eric Schmidt is de toekomst aan Apple, Facebook, Google en Amazon. Microsoft speelt geen rol bij de consumentenrevolutie, stelt hij.

Tijdens een gesprek op de D9-conferentie sprak Schmidt van 'de bende van vier'. Daarmee bedoelt hij Google, Facebook, Apple en Amazon. De grote vraag is volgens hem welke van de vier bedrijven het machtigst wordt. Dat hangt volgens hem af van eventuele fouten die een van de vier kan begaan. "De groei die deze vier bedrijven nu bereiken is nog nooit eerder mogelijk geweest", aldus Schmidt.

Microsoft passé voor consument

Microsoft is geen onderdeel van Schmidts visie op de online toekomst. Microsoft is volgens Schmidt niet langer aanjager van de 'revolutie onder consumenten'. "Microsoft draait nog steeds vooral om Office en Windows." Het bedrijf is er vooral goed in om bedrijven op de zakelijke markt in hun greep te houden, aldus de voormalig bestuursvoorzittter van Google. Alleen voor de Xbox verdient Microsoft volgens hem lof. Op de zakelijke markt hoeft Microsoft zich volgens Schmidt niet veilig te voelen.

Concurrent en partner

Google probeert met zijn drie grote concurrenten samen te werken. Zo werkt Google met Apple samen op het gebied van zoeken en Maps, maar concurreert het tegelijk tegen iOS met Android. Schmidt erkent dat de relatie met Apple is verslechterd sinds de komst van Android-telefoons. "Apple's model is tegenovergesteld aan dat van Google. Wij geven ontwikkelaars meer vrijheid."

De andere concurrent, Amazon, opende onlangs nog een alternatieve Android-webwinkel. Maar het bedrijf is ook op het gebied van clouddiensten een rivaal voor Google.

Facebook- en GroupOn-alternatieven

Facebook weigert samenwerking met Google. Google ondernam volgens Schmidt tal van vergeefse pogingen om samen met Facebook zoektechnologie te verbeteren. Maar Facebook hield de deur dicht. Daarom ziet Google graag een alternatief voor Facebook, dat tegelijkertijd betere zoekresultaten mogelijk moet maken.

Na de grote vier komen in de visie van Schmidt bedrijven als PayPal, Twitter en GroupOn. Eerdere pogingen van Google om kortingsdienst GroupOn over te nemen strandden. Daarom komt Google met en eigen alternatief in de vorm van Google Offers. Woensdag start Google Offers in Portland.

Mac met Chrome veiligst

Schmidt stelt ook dat Mac OS X met daarop Chrome het veiligst is voor eindgebruikers. "Door een Mac in plaats van een pc te gebruiken, heb je minder kans op virussen." Voor eigen werknemers kiest Google overigens voor ChromeOS en deed het bedrijf begin juni 2010 Windows in de ban.

0 Reactie(s) op: Schmidt: Microsoft doet niet meer mee

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.