Review: Apple iPad mini

Door: Jeroen Boer | 21 januari 2013 16:00

Mac

Ooit zwoer Steve Jobs dat Apple nooit met een 7 inch-iPad zou komen, maar nu er is er toch de iPad mini. Technisch gezien heeft Jobs trouwens nog steeds gelijk, want de schermdiagonaal van de nieuwe iPad bedraag 7,9 inch. Hoe bruikbaar is een miniatuuruitvoering van de iPad?

De belangrijkste verandering in de iPad mini ten opzichte van de bestaande iPads is het schermformaat. Alle iPads tot nu toe hebben een 9,7 inch-scherm. De iPad mini is een stuk kleiner en heeft een 7,9 inch-scherm met een resolutie van 1024 x 758.

De iPad mini is ook in het zwart verkrijgbaar.

De behuizing is, zoals we van Apple gewend zijn, van uitstekende kwaliteit en de achterkant is uiteraard uit aluminium vervaardigd. Wat wel een beetje tegenvalt, is de optionele Smart Cover. Net als bij andere iPads schakelt de iPad vanzelf in als je de cover opent. Helaas is het metalen gedeelte uit het scharnier nu wel verdwenen en is het scharnier vervaardigd uit het dunne materiaal van de cover zelf. Hierdoor is het scharnier te slap waardoor de cover de neiging heeft om scheef te hangen.

Kleine iPad 2

Als we de iPad mini vergelijken met andere iPads, dan valt op dat het apparaat op het scherm na veel lijkt op de iPad 2. De tablet bevat dezelfde dualcore Apple A5-processor in combinatie met 512 MB RAM. Ook de schermresolutie van 1024 x 768 pixels is precies hetzelfde. Het beeld is door het kleinere scherm iets scherper dan op de iPad 2, maar het valt in het niets bij de iPads met Retina.

Dat de iPad mini zoveel op de iPad 2 lijkt, betekent wel dat hij een beetje verouderd is. De processor is flink langzamer dan degene die in de iPad 4 zit en wie Retina gewend is, zal de schermresolutie wellicht niet fijn vinden.

De iPad mini biedt een volwaardige iPad-ervaring op klein formaat.

Wel heeft Apple toch wat verbeteringen ten opzichte van de iPad 2 doorgevoerd. Zo is de camera veel beter, zijn foto’s te maken in 5 megapixel en kan gefilmd worden in 1080p. Hiermee lijkt de camera dezelfde te zijn als die in de iPad 4, maar helaas is de camera in de iPad mini een stuk minder lichtgevoelig.

Je mist niets

Wanneer we de iPad mini gebruiken merken we eigenlijk weinig van het kleine formaat en hebben we niet het idee dat we iets missen. Omdat de resolutie precies hetzelfde is als die van de iPad 2, zijn alle apps gewoon beschikbaar. Het formaat en het veel lagere gewicht zorgen ervoor dat de iPad mini echt een tablet is om overal mee naartoe te nemen.

Ook op iOS-gebied hoeven we op deze tablet niets te missen. Zo wordt in tegenstelling tot op de iPad 2 de virtuele assistent Siri bijvoorbeeld wel ondersteund. Kijk voordat je deze tablet aanschaft of je het scherm groot genoeg vindt en of je kunt leven zonder Retina. Is dat het geval, dan is dit een erg fijne iPad.

iPad mini

Prijs € 329,- (wifi 16 GB), € 429,- (wifi 32 GB), € 529,- (wifi 64 GB), € 459,- (wifi + 3G 16 GB), € 559,- (wifi + 3G 32 GB), € 659,- (wifi + 3G 64 GB)

Kleur Zwart of wit

Taal Nederlands

iOS-versie 6.0.1

Processor Apple A5 (dualcore 1 GHz)

RAM 512 MB

Opslag 16, 32 of 64 GB

Scherm 7,9 inch (1024 x 768)

Camera’s 5 megapixel (achterkant), 1,2 megapixel (voorkant)

Afmetingen 20 x 13,5 x 0,7 cm

Gewicht 308 gram (wifi) of 312 gram (wifi + 3G)

Communicatie 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0, 3G (alleen op 3G-uitvoering), GPS (alleen op 3G-uitvoering)

Aansluitingen Lightning-connector, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, simkaartslot (alleen op 3G-uitvoering)

Accuduur Tot 10 uur

Pluspunten

Goed scherm

Gewicht

Stevige behuizing

Stereo-speakers

Minpunten

Schermresolutie

Verouderde processor

Oordeel: 4/5

1 Reactie(s) op: Review: Apple iPad mini

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 5 januari 2014 21:03 Anoniem
    o
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.