Rechter wil e-bookdeals van Apple 5 jaar lang beperken

Door: tonie-van-ringelestijn | 12 augustus 2013 08:40

Nieuws

Een Amerikaanse rechter wil Apple de komende vijf jaar verbieden afspraken met uitgevers over e-bookprijzen te maken.

De Amerikaanse rechter Denise Cote overweegt Apple vijf jaar lang te verbieden deals met boekenuitgevers te sluiten om zo nieuwe prijsafspraken te voorkomen. Dat zei ze vrijdag tijdens een hoorzitting, meldt Reuters. Apple werd in juli veroordeeld wegens opdrijven van de prijzen van e-books door geheime afspraken met uitgevers.

De rechter volgt daarmee een deel van het voorstel dat het ministerie van Justitie eerder deze maand deed. Justitie eiste dat Apple de komende vijf jaar geen nieuwe distributiedeals rond e-books mocht sluiten met uitgevers.

Gefaseerde onderhandelingen

In de eerste twee jaar zou Apple geen contracten mogen sluiten die de mogelijkheden om kortingen te geven op e-books zouden beperken. Daarna zouden er nieuwe, gefaseerde onderhandelingen tussen Apple en de uitgevers kunnen plaatsvinden, waarbij er telkens een half jaar tussen elk overleg met een afzonderlijke uitgever zou moeten zitten. Die maatregel is bedoeld om te voorkomen dat Apple de voorwaarden met alle uitgevers kan afstemmen.

Geen toezichthouder

Het ministerie van Justitie eiste ook dat er een onafhankelijke toezichthouder zou komen, maar de rechter gaat daar niet in mee. Apple wil nog in hoger beroep gaan tegen het oordeel dat het bedrijf aansprakelijk is voor de prijsopdrijving.

Apple noemde de nadelige uitspraak in de e-bookkartelzaak vorige maand 'een gevaarlijk precedent' voor bedrijven die nieuwe markten ontdekken. Volgens Apple is het vonnis een veroordeling van gewone onderhandelingen van bedrijven die nieuwe markten betreden.

0 Reactie(s) op: Rechter wil e-bookdeals van Apple 5 jaar lang beperken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.