Rechter weigert Samsung-zaken tegen Apple

Door: andreas-udo-de-haes | 14 oktober 2011 15:30

Nieuws

De rechtbank Den Haag heeft de vier kort gedingen afgewezen waarin Samsung om een verkoopverbod van iPhone en iPad vraagt. De partijen moeten verder onderhandelen.

De vier kort gedingen van Samsung, waarin het Koreaanse bedrijf in alle vier de zaken een verkoopverbod op alle iPhones en iPads vorderde, gaan niet door.

Samsung mag geen verbod op Apple's producten eisen, omdat de licentiegelden die Samsung tot nu toe van Apple eist volgens de rechter exorbitant zijn, en daarmee onredelijk.

Aanbod Samsung niet redelijk

Het aanbod van Samsung valt daarom niet onder de zogenaamde FRAND-voorwaarden, terwijl de patenten van Samsung wél onder die voorwaarden vallen.

De patenten waarop Samsung zich beroept worden 'standaard-essentieel' genoemd. Dat wil zeggen dat ze onderdeel zijn van een internationaal geaccepteerde standaard, in dit geval 3G en UMTS. Daarop rust de verplichting om andere partijen te allen tijde een licentie te geven onder redelijke voorwaarden. Deze voorwaarden heten FRAND: Fair, reasonable en non-discriminatory.

Tijdens de zitting versprak de advocaat van Apple zich en flapte eruit dat Samsung voor elk patent 2,4 procent van de kostprijs van een 3G-chip eist aan royalties. Dit was eigenlijk vertrouwelijke informatie.

De rechter vindt dat Samsung veel te veel geld vraagt, en dat is onredelijk. “Gezien het voorgaande moet vooralsnog echter worden geoordeeld dat het door Samsung van Apple gevraagde percentage, zelfs indien niet wordt uitgegaan van een 5% royalty cap, zozeer uit de pas loopt met haar verplichting tot het doen van een FRAND-aanbod, dat daaruit moet worden afgeleid dat Samsung niet werkelijk bereid is een licentie-overeenkomst op FRAND-voorwaarden aan te gaan."

Misbruik van recht

Als Samsung door zou gaan met het eisen van een verbod zou dat waarschijnlijk neerkomen op misbruik. “Nu Samsung ook niet heeft aangegeven dat substantieel lagere vergoedingen bespreekbaar zijn, moet er ernstig rekening mee worden gehouden dat het inroepen van haar octrooirechten in een bodemprocedure zal worden aangemerkt als misbruik van recht," schrijft de rechtbank.

En dus mag Samsung geen inbreukverbod eisen, “zeker nu de gevolgen van een verbod voor Apple zeer ernstig zouden zijn en de gestelde inbreuk door Samsung al geruime tijd is gedoogd", constateert de magistraat.

Verder onderhandelen

Apple had gesteld dat de FRAND-voorwaarden dusdanig standaard zijn, dat er eigenlijk al een kant en klare overeenkomst is. Maar zover wil de rechter niet gaan.

De weg naar een FRAND-licentie begint naar het oordeel van de rechter met een verzoek daartoe van Apple gevolgd door een FRAND-aanbod van Samsung. Als partijen vervolgens niet tot overeenstemming zouden kunnen komen, staat het Samsung vrij alsnog een inbreukverbod te vorderen.

Tot die tijd moeten de partijen verder onderhandelen over een redelijke vergoeding voor Apple's gebruik van Samsungs's gepatenteerde 3G-technologieën.

Samsung, Apple of hun advocaten waren nog niet bereikbaar voor commentaar op het vonnis.

0 Reactie(s) op: Rechter weigert Samsung-zaken tegen Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.