Rechter: Samsung vernietigde bewijs in Apple-zaak

Door: andreas-udo-de-haes | 26 juli 2012 11:12

Nieuws

Samsung heeft “opzettelijk nalatig" gehandeld door digitale bestanden en e-mails niet te bewaren. Relevant en voor Samsung belastend bewijs werd vernietigd, zo mag de jury aannemen.

Nog voor de echte rechtszaak tussen Apple en Samsung in Amerika begint incasseert Samsung een nieuwe, gevoelige klap. De rechter oordeelt (zie onderaan) dat Samsung bewust zijn plicht om bewijsmateriaal te bewaren heeft geschonden.

Plicht om bewijs te bewaren

In de VS hebben bedrijven de wettelijke plicht om (digitale) documenten en correspondentie op te slaan als er een rechtszaak dreigt. In Amerika mogen partijen namelijk in voorbereiding op een daadwerkelijke rechtszaak uitgebreid in elkaars vertrouwelijke bedrijfsdocumenten vlooien op zoek naar bewijs. Dit heet discovery.

Samsung heeft echter een eigen mailsysteem mySingle, waar elke twee weken alle e-mails worden gewist van de servers, volgens Samsung onder meer om aan de Koreaanse privacywet te voldoen. Echter toen duidelijk werd dat Apple Samsung zou gaan aanklagen, heeft Samsung 7 maanden lang niks gedaan en bleef deze digitale shredder doordraaien.

Belastend materiaal gewist

Toen Apple uiteindelijk ging rondneuzen in de Koreaanse archieven, bleken talloze relevante en mogelijk belastende e-mails van Samsung's topmanagers verdwenen. Van een paar Samsung-medewerkers die Outlook gebruikten konden wel duizenden mails worden achterhaald, die waren op de client opgeslagen. MySingle is echter een webmail-systeem (met Java-component), waardoor mails niet lokaal worden opgeslagen, tenzij de gebruiker dit handmatig doet.

Samsung heeft opzettelijk verzaakt in zijn plicht bewijsmateriaal te conserveren, oordeelt de rechter nu. Dit feit zal ook aan de jury worden meegedeeld die moet oordelen hoe doorslaggevend dit "bewuste verzuim" van Samsung is voor de zaak.

Samsung laat in een reactie aan Webwereld weten in beroep te gaan tegen het vonnis. "Bij exact dezelfde kwestie heeft de administratieve rechter bij de International Trade Commission (ITC) geoordeeld dat Samsung "redelijke en voldoende stappen" heeft genomen om bewijs te bewaren en dat Samsung's dataretentiebeleid niet in strijd is met federale wetten."

Verkoopverbod voor Galaxy's

Eerder gebood de rechter tot een voorlopig verkoopverbod van de Galaxy Tab 10.1 en de Galaxy Nexus. Die laatste is in allerijl door Google en Samsung aangepast zodat die voor consumenten beschikbaar blijft.

UPDATE: reactie Samsung toegevoegd.

Vonnis Rechter: Samsung Vernietigde Bewijs

0 Reactie(s) op: Rechter: Samsung vernietigde bewijs in Apple-zaak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.