Rechter reanimeert Apple vs Google zaak in VS

Door: andreas-udo-de-haes | 15 juni 2012 10:59

Nieuws

Volgende week staan Apple en Google-dochter Motorola alsnog tegenover elkaar in de rechtszaal. De rechter diskwalificeerde eerder alle claims, maar gunt de kemphanen nu toch hun 'day in court'.

Apple en Google-dochter Motorola krijgen volgende week een laatste kans om de rechter te overtuigen dat de ander patentinbreuk pleegt en dit concrete schade oplevert.

Rechter: patentsysteem disfunctioneel

De beroemde rechter Richard Posner vindt de rechtszaak van Apple tegen Motorola en vice versa eigenlijk klinkklare onzin. Geen van beide partijen kan überhaupt bewijzen schade te hebben, ook al zou er sprake zijn van inbreuk om de ingebrachte patenten, al is dat door de 'belachelijke claims' van zowel Apple als Motorola onwaarschijnlijk, schreef Posner vorige week in een vinnig bevel. Een verkoopverbod, zoals beide partijen over en weer eisen, zit er sowieso niet in.

Opmerkelijk genoeg noemde Posner het hele patentsysteem 'disfunctioneel' in een recente blogpost.

Posner wilde de rechtszaak compleet annuleren, maar komt daar nu op terug. Apple en Google krijgen aanstaande woensdag een laatste kans om de rechter te overtuigen. En als Motorola zijn verbodseis volhoudt, moet het voorbereid zijn om dat te beargumenteren in het licht van zijn FRAND-belofte, waarschuwt Posner.

unFRANDly

Motorola zet namelijk zogenaamde standaardessentiële patenten in om Apple's producten te verbieden. Maar op deze patenten rust de verplichting om ze aan een ieder onder redelijke voorwaarden in licentie te geven, de Fair, Reasonable en Non-Discriminatory (FRAND) voorwaarden.

Deze cruciale patent toch inzetten om een product van een rivaal uit de markt te weren is machtsmisbruik, klagen Apple en Microsoft. De antitrusttak van de Europese Commissie doet hier momenteel onderzoek naar en heeft zowel Motorola als Samsung op de korrel.

Bevel van rechter Richard Posner:

12-06-13 Order Granting Apple-Motorola Injunction Hearing

0 Reactie(s) op: Rechter reanimeert Apple vs Google zaak in VS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.