Printen vanaf uw iPad

Door: Edmond Varwijk | 09 januari 2012 09:37

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tablets zoals de iPad zijn netwerkapparaten. Draadloos even een mailtje of foto's printen is niet mogelijk, in ieder geval niet standaard. Want zelfs sinds Apple printondersteuning toevoegde aan iOS, is printen met de iPad verre van gemakkelijk. Maar, het is niet onmogelijk. Met de tips in dit artikel lukt het voortaan wel en wordt uw tablet nog meer een pc-vervanger.

1. Netwerkinstellingen

De iPad is een netwerkapparaat. De netwerkinstellingen van de iPad zijn te vinden via Instellingen / Wi-Fi. Hier ziet u de draadloze netwerken die beschikbaar zijn, het netwerk met het vinkje ervoor wordt ook daadwerkelijk gebruikt. Om meer informatie over dat netwerk te zien en de netwerkconfiguratie, zoals het IP-adres, op te vragen, klikt u op de blauwe pijl achter de naam van het netwerk. Standaard gebruikt een iPad DHCP, wat betekent dat het elke keer bij het opstarten een IP-adres krijgt toegewezen. Een vast adres toewijzen is ook mogelijk door van DHCP over te schakelen op Statisch, maar in de praktijk is daar eigenlijk nauwelijks reden toe.

Bij de wifinetwerken zijn de netwerkinstellingen van de iPad in te zien en aan te passen.

2. Printen vereist iOS 4.2

Kort na de introductie van de eerste iPad circuleerde op internet een foto waarbij een iPad op een kopieerapparaat lag. "iPad-printerprobleem opgelost" was de titel, want tot verdriet van de gebruikers was het niet mogelijk met een iPad printjes te maken. Foto's bekijken en concertkaartjes kopen kon wel, maar ze afdrukken niet. Pas sinds versie 4.2 van het iOS-besturingssysteem kan de iPad printen. U hebt hiervoor iOS 4.2 of hoger nodig. Om te zien welke versie uw iPad gebruikt, gaat u naar Instellingen / Algemeen / Info / Versie. Staat daar een versienummer lager dan 4.2, koppel dan de iPad aan een pc of Mac met iTunes en update de software. Behalve het besturingssysteem moeten vaak ook de Apps geüpdatet worden omdat die in de eerste versies niets wisten van de mogelijkheid tot afdrukken. Update indien mogelijk dus ook de geïnstalleerde programma's via de App Store.

Om gebruik te maken van de AirPrint-functionaliteit is minimaal iOS 4.2 nodig, evenals geüpdate versies van de apps op de iPad.

3. Steeds meer printers

AirPrint is de door Apple ontwikkelde techniek om met een iPad, iPod en iPhone te kunnen afdrukken. Het werkt zonder driver en zonder configuratie, maar helaas werkt het ook met slechts een beperkt aantal printers - op de manier zoals Apple het doet. Op dit moment zijn vooral een aantal HP-printers compatibel met AirPrint, maar ook andere fabrikanten hebben inmiddels printers aangekondigd die AirPrint ondersteunen. Voor een actueel overzicht van printers die AirPrint-compatibel zijn, kunt u het beste met Google zoeken op 'airprint compatible printer' of op www.hp.nl zoeken naar AirPrint. Hebt u geen printer die AirPrint-compatibel is kijk dan of uw printer via een firmwareupgrade AirPrint-compatibel gemaakt kan worden. Bezoek de website van de printerfabrikant en zoek naar nieuwe firmware. Een andere optie is via Google te zoeken op naam en typenummer van uw printer in combinatie met het woord AirPrint.

Helaas zal lang niet voor iedere printer de benodigde firmwareupdate voor AirPrint worden uitgebracht.

4 Reactie(s) op: Printen vanaf uw iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 februari 2014 18:29 Anoniem
  Het leukst niet echt stom ik zit al twee uur er achter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 mei 2014 18:41 Anoniem
  Ge moet niet achter uw printer zitten he….dan gebeurt er niets….!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2014 11:23 Anoniem
  Printen via iPad gaat heel gemakkelijk d.m.v. doorsturen naar een aanwezige computer met een printer. Je moet dan wel zowel op iPad als computer een verschillend e-mail adres hebben. Als je dan van iPad iets wil uitprinten, stuur je het document door naar je computer en print het daar uit. Heel simpel en voor velen makkelijk om te doen.
  Groetjes, Ferdinand
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2015 11:03 Anoniem
  Alles klopt bij mij. Mijn printer is hp 2540. Hij doet het op mijn lap top. Echter mijn ipad verdomd het. Hij heeft versi 8. Hij vindt geen printer zegt ie…… Wat moet ik doen? Ligt het aan de hp, die kan ik nog terugbrengen….of ligt het aan mij?
  Digibeetje.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.