Printen vanaf iedere locatie

Door: Koen Vervloesem | 28 juli 2011 00:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

11. Beveiliging

Documenten over een wifi-verbinding afdrukken is vanuit beveiligingsstandpunt niet aan te raden wanneer u zelf geen controle hebt over het netwerk en het versturen van de printopdracht niet versleuteld gebeurt. Op uw werk via een internetprintoplossing werkgerelateerde documenten afdrukken op de bedrijfsprinter is natuurlijk geen probleem. Maar als u via een cloudprintoplossing een bijlage uit uw privémail laat afdrukken op uw printer thuis, moet u beseffen dat de bijlage wel eens afgeluisterd kan worden door anderen op hetzelfde netwerk. Het risico is het grootst bij open wifi-netwerken zoals u die zo vaak tegenkomt op luchthavens of in cafés. Iedereen kan dan in principe onderscheppen wat u afdrukt.

12. Beveiliging besproken diensten

Gebruikt u HP's ePrint-systeem, dan moet u zich er bewust van zijn dat iedereen op hetzelfde netwerk in principe kan afluisteren wat u naar uw printer mailt, tenzij u een versleutelde verbinding naar uw mailserver gebruikt, zoals bij gebruik van smtps in uw mailclient of door Gmail via https te gebruiken. Gelukkig is Google Cloud Print tegen afluisteren beveiligd: alle in- en uitgaande verbindingen met de Google Cloud Print-dienst gaan over een versleuteld kanaal, namelijk via https.

Bij diensten die met een e-mailadres voor hun printer werken, zoals HP's ePrint, moet u er ook op letten dat u het e-mailadres van uw printer niet per ongeluk ergens openbaart. Dan kan echt iedereen op uw printer afdrukken en daardoor uw inkt en papier verspillen en uw eigen printopdrachten tegenhouden. Beter nog: beperk in de instellingen dat de printer enkel printopdrachten aanvaardt die van uw eigen e-mailadres verstuurd zijn. Er is nog een andere factor waarmee u rekening moet houden: bij Google Cloud Print gaat elke printopdracht via de servers van Google, zelfs al staat de printer waarop u afdrukt vlak naast uw computer. Vertrouwt u Google uw privédocumenten of bedrijfsgeheimen toe? Eens afgedrukt worden de gegevens wel verwijderd van Googles servers, maar voor vertrouwelijke gegevens moet u echt de vraag stellen of u het risico aanvaardt. Hetzelfde geldt overigens voor HP's ePrint, waarbij uw afdrukopdrachten onvermijdelijk de servers van HP tegenkomen.

13. Zelf internetprinten via VPN

Kortom, de besproken printdiensten hebben wel wat maatregelen genomen om het afdrukken te beveiligen, maar voor wie echt paranoïde is, blijven er nog knelpunten. Wilt u zelf de touwtjes in handen houden, dan moet u dus zelf aan het configureren slaan en alles dat internetprintdiensten aanbieden zelf voorzien, maar dan op een extra veilige manier. Dat kan bijvoorbeeld via een VPN (Virtual Private Network), waarbij u een versleutelde verbinding naar uw router thuis opzet. Zelfs als u dan via een onbeveiligd wifi-netwerk uw printopdrachten naar huis stuurt, worden deze door de VPN-verbinding versleuteld. Voor uw computer lijkt het of die gewoon op uw thuisnetwerk aangesloten is, inclusief toegang tot uw netwerkprinter in uw thuisnetwerk. Uiteraard moet u uw printer dan wel op uw computer (of smartphone of tablet) geconfigureerd hebben met de juiste drivers. Op een veilige manier internetprinten gaat dus ook zonder de tussenkomst van servers van een externe partij, maar het vereist heel wat meer werk van u dan het gebruik van een printdienst die 'vanzelf' werkt.

14. Conclusie

Voorlopig staat printen via internet nog in de kinder­schoenen en bestaan er nog niet veel applicaties en printers die het optimaal ondersteunen. Google Cloud Print lijkt echter een goed systeem te zijn dat wel eens algemeen aanvaard kan worden als de standaardmanier om van overal in de wereld op uw printer te kunnen afdrukken. Het is nog even wachten tot er meer printermodellen op de markt komen die Google Cloud Print ondersteunen en tot meer software de Google Cloud Print-functionaliteit ingebouwd heeft, maar dat is (hopelijk) slechts een kwestie van tijd.

Cloudprinters verspillen energie

Altijd en overal op uw eigen printer kunnen afdrukken klinkt handig, maar hebt u dat echt nodig? Moet dat document echt al afgedrukt klaarliggen wanneer u thuiskomt of kunt u het eigenlijk net zo goed thuis afdrukken? Printers zijn energieslokoppen, en uw printer altijd laten aanstaan voor die enkele keer dat u misschien onverwacht vanaf uw werk een printopdracht wilt sturen naar huis, gaat u op jaarbasis heel wat elektriciteit kosten, zelfs als u de slaapmodus van uw printer gebruikt. En als u een normale printer wilt gebruiken met een internetprintdienst, dan moet die op een computer aangesloten zijn, die ook altijd moet aanstaan en nog meer energie vreet. Het is leuk dat iets als cloudprinten bestaat, en er zijn zeker omstandigheden te bedenken waarin dit handig of zelfs onmisbaar is, maar bedenk wel eerst of u het echt nodig hebt.

0 Reactie(s) op: Printen vanaf iedere locatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.