Overstappen op Mac

Door: Richard Veenstra | 16 oktober 2012 16:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Wanneer u een nieuwe pc nodig hebt, grijpt u meestal naar een Windows-machine. Toch zijn er veel gebruikers die zweren bij de Mac. Als u twijfelt tussen beide systemen is het goed te weten wát de verschillen zijn en waar u op moet letten bij aanschaf van een Apple-computer.

Er wordt vaak gewezen op de verschillen tussen pc's en Macs, maar eigenlijk zijn deze verschillen helemaal niet zo groot. Een Mac is ook gewoon een personal computer en maakt gebruik van dezelfde componenten als uw Windows-pc. Het grote verschil is alleen dat u niet zelf de componenten kunt uitkiezen, Apple heeft dit voor u gedaan en verkoopt dit met behuizing als totaalpakket met als besturingssysteem Apples eigen OS X. Als u een nieuwe Mac koopt, is de laatste versie van OS X al geïnstalleerd.

Het besturingssysteem is bij Apple-computers diep geïntegreerd met de hardwarecomponenten. Dit heeft als voordeel dat een Mac vanuit de doos stabiel draait, maar als nadeel dat u zelf minder kunt sleutelen aan uw configuratie. Vaak worden andere onderdelen niet ondersteund omdat hiervoor geen drivers door Apple zijn gemaakt. Een vaak gehoord argument is dat Apple-computers duur zijn qua aanschaf.

Garantie

Apple is de laatste tijd vaak in het nieuws vanwege de slechte garantiebepalingen. Standaard krijgt u één jaar garantie, terwijl u volgens de Europese Unie recht hebt op minstens twee jaar. U kunt bij Apple wel een AppleCare-pakket kopen, hiermee verlengt u uw garantie van één tot drie jaar. Hebt u AppleCare, dan is Apple meestal erg coulant ten opzichte van reparaties of vervanging van onderdelen. Zonder AppleCare is dit een stuk lastiger. De Europese Unie heeft Apple gedwongen de garantiebepalingen voor Europa te wijzigen.

Toegegeven, een Mac is stevig aan de prijs, maar gaat vaak ook lang mee en leveren tweedehands vaak ook meer op dan zelf samengestelde Windows-pc's. Apple hecht veel waarde aan de vormgeving van hun producten, zowel aan de buitenkant als op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Zo hebben laptops magnetische aansluitingen voor de stroomkabels om te voorkomen dat de laptop valt als u per ongeluk struikelt over de stroomkabel en achtergrondverlichting onder het toetsenbord die automatisch verandert naarmate u in een donkere omgeving werkt. Een voordeel van Macs is dat ze niet vatbaar zijn voor Windows-virussen. Veruit de meeste virussen die in omloop zijn, zijn geprogrammeerd voor Windows.

Sinds kort kunt u uw Mac ook in de officiële Apple Store in Amsterdam kopen.

1. Hardware

Elke Mac met een monitor heeft een geïntegreerde camera. De camera zit verwerkt in de rand van de MacBook Air, MacBook Pro of iMac. De laptops zonder SSD-schijf hebben sensoren in de behuizing zitten die registeren of de laptop valt en automatisch de harde schijf uitschakelen. De laptops beschikken naast een verlicht toetsenbord over een multifunctioneel trackpad. Deze is geheel van glas en reageert op klikbewegingen en veegbewegingen.

Ook detecteert de trackpad of u met één, twee, drie of vier vingers de trackpad bedient. Met één vinger gebruikt u de trackpad als virtuele muis, met twee vingers scrolt u door een pagina heen en met vier vingers navigeert u naar andere programma's. De iMac en de Mac Pro worden geleverd met een toetsenbord en Magic Mouse. De Magic Mouse ziet eruit als een éénknopsmuis, maar is in feite ook een trackpad. U kunt met uw vingers over de muis bewegen om terug- en vooruit te springen in uw browser en met één veegbeweging zoomt u bijvoorbeeld het beeld in. Als alternatief kunt u ook een los trackpad bij uw iMac of Mac Pro krijgen.

Alle Macs beschikken over bluetooth en wifi, en werken met Core i5 of Core i7 Intel-processoren in dual- of quad-core-varianten. De Mac Pro werkt met quad-core of 6-core Xeon Intel-processoren. Geheugen kunt u bij de MacBook Pro, iMac en Mac Pro eenvoudig zelf uitbreiden en het is niet aan te raden dit bij Apple te doen, aangezien u hiervoor de hoofdprijs betaalt. Verifieer vooraf wel altijd of de geheugenmodules door uw Mac ondersteund worden. Specificaties van Mac-modellen zijn meestal niet één-op-één te vergelijken met Windows-pc's, omdat sommige onderdelen speciaal zijn geoptimaliseerd voor het gebruik met Apples eigen besturingssysteem OS X.

De Magic Mouse is eigenlijk een soort trackpad.

0 Reactie(s) op: Overstappen op Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.