OS X is nooit superieur geweest

Door: bill-brenner | 13 mei 2011 08:07

Mac

Sommige Apple-fans zullen het verhaal van gisteren over serieuze Mac malware niet leuk hebben gevonden. Maar het probleem bagatelliseren maakt het er niet minder om.

De realiteit is – in tegenstelling tot de opinie onder Apple fans – dat Macs nooit superieur zijn geweest aan Windows machines vanuit beveiligingsoogpunt.

Natuurlijk, Mac gebruikers hebben weinig te vrezen gehad omdat hackers al hun inspanningen op het aanvallen van Microsoft machines concentreerden. De technologie met het meeste marktaandeel krijgt altijd de meeste klappen te verduren. Maar dat maakt Apple’s technologie niet per definitie veiliger. OS X is altijd de kleinere vis in de vijver geweest.

Ik schrijf al jaren over het debat ten aanzien van de veiligheid van Macs vergeleken met PC’s en moet eerlijk zeggen dat ik echt niets tegen Apple heb. Ik gebruik weliswaar een Windows-machine en een Android-telefoon in plaats van een iPhone, maar dat is niet uit veiligheidsoverwegingen. Mijn bedrijf gebruikt een mix van Macs en PC’s.

Weinig zelfkritiek

Waar ik wel mee zit, is dat de Mac-zeloten snel gaan schreeuwen wanneer iemand het aandurft om de beveiliging van hun geliefde apparaten in twijfel te trekken.

Ik heb altijd gewezen op het kleine aantal bedreigingen voor de Mac. Maar die geringe activiteit had meer te maken met het geringe marktaandeel dan met de beveiliging van het besturingssysteem.

Het is tijd om met een nuchtere blik naar de gevaren te kijken waar OS X mee te maken krijgt. Apple lijkt het zelf in ieder geval serieus te nemen.

Eindelijk wordt Apple's beveiliging op de proef gesteld

Daarom zijn de ontwikkelingen die Robert Lemos in zijn verhaal beschrijft gunstig voor Apple. Het is prima om wakker geschud te worden met harde bewijzen dat de slechteriken jouw kant op komen. Nu kunnen we eindelijk gaan zien of Apple’s verdedigingsmechanisme beter functioneert dan dat van Microsoft.

Microsoft heeft afgelopen jaren zeeën van tijd en bakken geld geïnvesteerd in security. De resultaten van deze inspanningen zijn zichtbaar. Laten we nu maar eens gaan kijken of Apple het nog beter kan doen.

0 Reactie(s) op: OS X is nooit superieur geweest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.