Opinie: 'Super high-def zet de wereld op z'n kop'

Door: Redactie Computer!Totaal | 03 juli 2013 12:31

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Ultra high-defenition schermen zijn ineens beschikbaar op alle mogelijke apparaten; van grote tv's tot kleine smartphones. Een ontwikkeling die de wereld zal veranderen? Columnist Mike Elgan laat er zijn gedachten over gaan.

Op dit moment wordt de markt overspoeld met consumentenelectronica met schermen die ongelooflijk hoge resolutie hebben. Ze zitten in alle nieuwe iPhones en de high-end Android-smartphones. De 10 inch iPad heeft er een (sinds de vorige, derde, generatie), en dat geldt ook voor lager geprijsde tablets zoals de Archos 97 Titanium HD, Onda V972, Freelander PD80 en ga zo maar door. Daarnaast zitten hoge resolutieschermen op de nieuwe klasse laptops, waaronder de Google Chromebook Pixel, Acer Aspire S7, Apple MacBook Pro met Retina display, Asus Zenbook Prime UX31A en ga opnieuw maar door.

En voor de echt rijken onder ons meldde Apple dat de aanstaande Mac Pro kan omgaan met drie 4K schermen tegelijk. Stel je de Mac Pro voor met drie 31.5 inch 4K schermen! Die schermen kosten ruim 3.000 euro per stuk, dus alleen al voor de schermen kom je op 10.000 euro. Met de Mac Pro erbij zit je dan op de prijs van een leuke auto.

Snel gewend

Er is wel een probleem met Retina-kwaliteit, ultra high-defenition en 4K schermen: je kunt niet meer terug als je er eenmaal aan bent gewend. Geloof me maar, ik kan het weten. Onlangs heb ik een maand lang de Chromebook Pixel gebruikt, Google’s cloudlaptop met super high-pixel dichtheid. Aan het eind van de maand moest ik weer terug naar mijn oude MacBook Pro. En opeens vond ik de schermkwaliteit waardeloos.

Voor die tijd was ik gelukkig, nu ben ik dat niet meer. En dat wordt nog versterkt door het feit dat Apple geen Retina MacBook Pro met Haswell-processor heeft aangekondigd op zijn ontwikkelaarsconferentie vorige maand. En ik verwacht wel dat die aankondiging binnenkort gaat komen, dus wil ik nu geen Retina MacBook kopen, omdat die op dat moment al verouderd is.

Manier van denken over schermen

Maar wat is een hoge resolutie-scherm eigenlijk, en waarom is het zo geweldig?

Apple gebruikt een woord voor zijn eigen super high-resolution schermen. Het bedrijf noemt ze Retina-schermen. Dat is geen technische term, maar zo noemt Apple elk scherm waarop de individuele pixels niet kunnen worden gezien door iemand met een normaal gezichtsvermogen die er naar kijkt vanaf een ‘normale’ afstand. Geen harde, technische definitie dus.

Wel een omschrijving die een heel goede manier van denken is over deze schermen. Door de jaren heen is de pixeldichtheid gestaag omhoog gegaan, wat resulteerde in gestaag betere schermen. Maar met hoge resolutieschermen is er iets binairs aan de hand. Want nu is het plotseling mogelijk om naar een scherm te kijken en daar helemaal geen pixels meer op te zien, geen kartelrandjes en geen grijze waas rondom letters. We zijn een grens overgestoken.

De technologie is leuk en definities daarvoor zijn heel nuttig. Maar het geweldige aan super hoge resolutieschermen is uiteindelijk het effect dat ze op je hebben. Plotseling realiseer je je dat je ogen al die tijd moe zijn geweest. En tegelijk voel je een lichte irritatie over het feit dat je ogen al die tijd schone letters en klare lijnen in foto’s hebben willen zien, maar dat ze in plaats daarvan slechts een digitale impressie voorgeschoteld kregen die niet echt was wat het zijn moest.

Nu we die lijn over zijn is dat ineens anders. Nu is er eenheid, je ogen zien echt wat je brein wil zien. Het voelt gewoon goed om naar deze schermen te kijken.

Iedereen is het eens

Een ander interessant aspect van super hoge resolutieschermen is dat er helemaal geen controverse vastzit aan de nieuwe technologie, buiten misschien de hogere prijs in vergelijking met 'gewone' schermen.

Over vrijwel elke vooruitgang in de userinterface viel te twisten, omdat het altijd een kwestie was van smaak. Sommige mensen houden van touchscreens, anderen niet. Sommige mensen vinden Samsung’s nieuwe Air View prachtig, anderen gruwen ervan. Hetzelfde geldt voor de Modern UI van Windows 8 en Unity van Ubuntu. Als het om userinterfaces gaat, leven we nu eenmaal in een wereld waarin niemand het met iemand anders eens is.

Meer dan beeld alleen

Maar super hoge resolutieschermen zijn goed voor iedereen. Ze zijn gewoon beter. En bovendien maken ze andere dingen nog beter ook.

Bestaande dingen worden scherper weergegeven, maar super high-def maakt ook geheel nieuwe zaken zichtbaar.

Lees verder op pagina 2.

0 Reactie(s) op: Opinie: 'Super high-def zet de wereld op z'n kop'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.