Operators willen de Nokia Lumia niet

Door: rene-schoemaker | 17 april 2012 11:14

Nieuws

De telecomoperators zijn niet onder de indruk van de nieuwe Lumia-telefoons van Nokia. Ze zijn niet goed genoeg om de strijd aan te gaan met Apple's iPhone of de Galaxy's van Samsung.

Vier belangrijke telecomaanbieders in Europa hebben persbureau Reuters laten weten geen vertrouwen te hebben in de inhaalslag die Nokia van plan is met zijn Lumia-smartphones. Ze zijn te duur voor een product dat innovatie mist, er wordt te weinig met marketingeuro's gesmeten en de problemen met de accu en de software van de eerste modellen hebben nadelen voor het imago van het product.

“Niemand komt de winkel binnen en vraagt naar een Windows-telefoon", zegt een hoge manager bij een Europese operator, die verder niet door Reuters bij naam wordt genoemd. Deze telco biedt sinds december de modellen Lumia 800 en 710 aan. “Als de Lumia in een versie met dezelfde hardware, maar Android in plaats van Windows was uitgekomen, was het makkelijker te verkopen."

Op zoek naar een nieuwe sterke aanbieder

Maar aan de andere kant willen de operators juist een sterk, nieuw besturingssysteem naast iOS en Android om hun onderhandelingspositie ten opzichte van de smartphoneaanbieders te versterken. De meeste telecomoperators subsidiëren de telefoons nog bij hun abonnementen. Dat geeft ze veel marktkracht. In Europa kopen de telco's 50 tot 70 procent van alle telefoons op bij de leveranciers, in de Verenigde Staten is dat zelfs 90 procent, zegt Reuters op basis van cijfers van Gartner..

Hoe meer sterke aanbieders van smartphones er zijn, des te beter voor de telco's, omdat ze zo betere prijsafspraken met de leveranciers kunnen maken. “Het is goed voor operators als we de dominantie van Apple terug weten te dringen", zegt een bron bij een andere telco, die anoniem wil blijven vanwege de gevoeligheid in de relaties met de telefoonmakers.

iPhone leidt tot verliezen voor telco's

Apple heeft bij de operators bedongen dat zij een minimum aantal iPhones moeten kopen en bepaalt daarnaast ook nog eens de grootte van de subsidies op de toestellen. Dat geeft de telco's zeer weinig speelruimte om zich van de concurrentie te onderscheiden en daarnaast vreten die eisen aan de marge die ze halen. De kosten van de iPhone moeten worden terugverdiend in vrije dure meerjaarse abonnementen.

AT&T en Sprint in de Verenigde Staten hebben vorig kwartaal verliezen geleden die voornamelijk door de iPhone-subsidies komen, schrijft Reuters. De iPhone kost operators 600 tot 700 euro, terwijl de Samsung Galaxy II 300 tot 500 kost. De kosten van de Lumia vallen daarbij nogal mee, ondanks dat daarover wordt geklaagd. De Lumia wordt door Nokia aan de operators verkocht voor een gemiddelde prijs van 220 euro. AT&T verkoopt de duurdere Lumia 900 voor 100 dollar, Amazon doet daar nog eens 50 dollar van af.

'Microsoft schuift te weinig marketingdollars'

Een derde telco-woordvoerder die door Reuters is gesproken, zegt: “We denken meer te verkopen als Nokia de prijs zou verlagen. Het zou het wellicht waard zijn om in eerste instantie verlies op de toestellen te lijden, om het zo over de toonbank te krijgen. Het is geen hogere wiskunde." Volgens Reuters balen de telco's er verder van dat Microsoft niet meer marketingdollars spendeert aan de Nokia Windows-toestellen.

Maar volgens telecomconsultant John Strand is het vrij hopeloos. “Zelfs als de operators de Nokia's gratis weggeven, zal het van Nokia geen succes maken." Een topmanager bij een vierde Europese telco onderschrijft dat. “Nokia en Windows moeten of met een echt baanbrekend, innovatief product komen of met een enorm marketingbudget om de vraag te creëren. Op dit moment doen ze geen van beide."

0 Reactie(s) op: Operators willen de Nokia Lumia niet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.