Ontwikkelaars verwijderen apps uit US App Store uit angst voor rechtszaken

Door: Wouter Hoeffnagel | 18 juli 2011 14:13

Nieuws

Steeds meer ontwikkelaars van apps verwijderen hun apps uit de Amerikaanse App Store en Android Market. De ontwikkelaars nemen de maatregel als reactie op de dreigende rechtszaken van bedrijven die grote hoeveelheden patenten in hun bezit hebben. Dit soort bedrijven dreigen ontwikkelaars aan te klagen aangezien hun apps patenten zouden schenden. Dit schrijft Guardian.

Eén van de bedrijven die met rechtzaken dreigt is Lodsys. Lodsys, door vele inmiddels 'patent troll' genoemd, stuurde in mei al brieven naar app-ontwikkelaars waarin het bedrijf een vergoeding eist voor het gebruik van technologieën die in patenten beschermd zijn. Lodsys zegt onder andere een patent in handen te hebben voor aankopen vanuit apps. Opvallend is dat Lodsys een bedrijf is dat zelf geen producten produceert, maar zich enkel bezig houdt met het verlenen van licenties op zijn gepatenteerde technologie.

Apple gaf als reactie op Lodsys aan dat de patenten wel degelijk onder Apple's licentiedeal vallen en ontwikkelaars zich daarom geen druk hoeven te maken over betalingseisen en rechtszaken.

Na Lodsys blijken nu ook andere bedrijven dreigbrieven naar ontwikkelaars te sturen. Een voorbeeld hiervan is Kootol uit Mumbai, dat aan zowel Apple als individuele appontwikkelaars brieven heeft gestuurd. De bedrijven zouden een patent hebben geschonden dat betrekking heeft op het tonen van een dagboekfeed.

Eén van de ontwikkelaars die nu heeft besloten maatregelen te nemen is Simmon Maddox. Tegenover Guardian geeft Maddox aan het met het oog op rechtszaken te gevaarlijk te vinden om nog langer in de Verenigde Staten apps te verkopen. De ontwikkelaars gaf daarom op Twitter aan al zijn apps uit de Amerikaanse App Store te hebben verwijderd en een klein percentage van zijn totale omzet apart te zetten om zich in eventuele rechtszaken te kunnen verdedigen.

De tweet van ontwikkelaar Simmon Maddox

0 Reactie(s) op: Ontwikkelaars verwijderen apps uit US App Store uit angst voor rechtszaken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.