Omstreden DOS-emulator voor iPhone is terug

Door: uhro-van-der-pluijm | 20 januari 2011 13:27

iPad

iDOS, een DOS emulator voor iPhone en iPad is weer te downloaden vanuit de app store. Met de nieuwste versie is het niet langer mogelijk om bijvoorbeeld Windows op de draagbare apparaten te draaien.

De applicatie iDOS, een DOS emulator voor gebruikers van de iPhone, iPod en iPad is sinds kort weer te downloaden vanuit de App Store. Apple verwijderde de applicatie drie maanden geleden al binnen één dag omdat gebruiker er uitvoerbare bestanden op konden draaien. Dat is volgens de voorwaarden van de App Store streng verboden.

Niet langer Windows 95 op de iPhone

Met behulp van de file-sharing tool in iTunes konden gebruikers van de vorige versie van iDOS alle uitvoerbare DOS-bestanden draaien op hun iOS-apparaat. Hoewel de emulator was gericht op spellen, waren er ook gebruikers die op deze manier Windows 3.1 of zelfs Windows 95 op hun iPhone installeerden.

Met de nieuwste versie van iDOS is dat niet langer mogelijk. De ontwikkelaar van de software heeft de mogelijkheid om alle DOS-software te installeren en draaien namelijk uitgeschakeld. Gebruikers van de emulator zijn nu aangewezen op één van de zes sharewarespellen van 3D Realms die hij nu met de app meelevert.

Het weblog Touch Arcade stelt dat er nog steeds een manier is om alle bestanden te draaien met de app. Via de iPhone Explorer applicatie is het mogelijk om bestanden aan de emulator toe te voegen. Gebruikers kunnen deze app gebruiken zonder dat zijn hun apparaat hoeven te jailbreaken.

Startmenu in plaats van commando's

De applicatie is bovendien versimpeld. In de vorige versie moesten gebruikers nog alle DOS-commando’s invoeren om een applicatie te starten. De ontwikkelaar heeft nu een snelstartmenu toegevoegd voor de zes meegeleverde spelletjes.

Daarnaast hoeven de gebruikers van de emulator hun spellen niet langer te besturen met een speciaal vervaardigd half transparant on-screen toetsenbord voor iOS-apparaten. In de nieuwste versie is het mogelijk om een Bluetooth toetsenbord te gebruiken. Dat werkt vooralsnog alleen nog maar bij spellen die volledig in tekst zijn, zoals verschillende text adventures.

'Oude gebruikers moeten een back-up maken'

Gebruikers die de oude app gedownload hebben krijgen vanzelf een melding van de App Store om die te updaten. De maker van de applicatie benadrukt dat mensen die de nieuwe features willen gebruiken maar ook erg gehecht zijn aan de mogelijkheid om alle applicaties te draaien het beste een back-up kunnen maken voor ze de nieuwe versie installeren.

De originele versie van iDOS is nog steeds te downloaden via de alternatieve app store Cydia. Die app store werkt alleen op jailbroken apparaten.

0 Reactie(s) op: Omstreden DOS-emulator voor iPhone is terug

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.