Nieuwe iPad nadelig voor iPhone-gebruikers

Door: james-a-martin | 19 maart 2012 16:48

iPad

Apps geoptimaliseerd voor het HD Retina-scherm van de nieuwe iPad zijn vaak aanmerkelijk groter dan voorgaande versies. Ook voor andere iOS-apparatuur heeft dit gevolgen. In dit artikel leggen we uit hoe dit komt en wat je er tegen kunt doen.

Dankzij het Retina-scherm in de nieuwe iPad van Apple, ben ik bijna 1GB extra opslagruimte van mijn oude iPad kwijt. Het enige wat ik hiervoor hoefde te doen, was het updaten van zeven applicaties.

Lees ook:

Kiezen tussen een iPad 2 en iPad 3

6 tips om je iPhone en iPad te versnellen

'iPad 3' luidt definitief einde pc én iMac in

Op 7 maart onthulde Apple de laatste versie van zijn tablet, die door het bedrijf zelf simpelweg 'The New iPad' gedoopt is. Het HD-scherm van het nieuwe apparaat kent een resolutie van 2048 bij 1536 pixels, wat aanmerkelijk hoger is dan de eerdere 1024 bij 786 resolutie van de iPad 1 en iPad 2.

Deze verbetering komt de weergave van apps zonder meer ten goede, maar het gaat wel ten koste van de grootte van de applicaties. Vernieuwde apps als iMovie hebben er weliswaar sinds de komst van de nieuwe iPad functionaliteit bij gekregen, maar zijn qua omvang meer dan vervijfvoudigd (van 70 naar 404MB).

In de tabel hieronder vergelijk ik de vorige versies van 10 iPad apps met de nieuwe Retina-geoptimaliseerde versies. Het verschil is opvallend: de nieuwe Retina-versies nemen bijna drie keer zoveel geheugen in als de eerdere versies van de apps.

Op zich is dit logisch en verklaarbaar, maar het spijtige hieraan is dat deze apps ook op je oude iPhone of iPad dezelfde ruimte zijn gaan innemen - ondanks dat je op deze devices niets aan deze extra pixel hebt. Dat komt omdat de meeste apps in de App Store ontworpen zijn als universele versie. De downloadgrootte blijft daarmee hetzelfde, onafhankelijk met welk apparaat je de app downloadt.

'Bloated software' is op zich niets nieuws in de computerwereld. Applicaties en besturingssystemen worden in de regel altijd groter na het verschijnen van een nieuwe versie, wat deels de reden is dat we steeds meer behoefte hebben aan extra RAM-geheugen, meer processorkracht en een grotere opslagcapaciteit. Met de introductie van de nieuwe iPad is deze ongeschreven wet ook voor tablets gaan gelden.

Toch is er een belangrijk verschil. Met computers kun je het RAM-geheugen meestal zelf uitbreiden of zelf een extra harde schijf monteren. Bij de iPad is dat niet mogelijk. Dat betekent dat een nieuwe 16GB iPad 3 sneller vol zit dan de 16GB iPad 1 van twee jaar geleden.

Wat kun je hieraan doen? Een aantal adviezen:

• Haal met enige regelmaat de bezem door je apps. Er zijn waarschijnlijk wel apps op je iPhone of iPad te vinden die je zelden tot nooit gebruikt. Gooi die weg. Je kunt ze op een later moment altijd kosteloos weer toevoegen.

• Denk na over hoe je jouw apps gebruikt en richt je iPhone en iPad daarop in. Zo heeft het gebruik van Foursquare op de iPhone meer zin dan op de iPad. En waarom heb je al die mp3's nog op je apparaat staan als je ze ook via talloze apps kunt streamen?

• Je kunt de opslagcapaciteit van je iPad uitbreiden met third-party oplossingen als de Seagate GoFlex Satellite Wireless, de Kingston Wi-Drive of de HyperDrive Hard Drive for iPad. Maar het nadeel hiervan is wel dat je op deze hardware geen apps kunt installeren.

• Wil je nog een nieuwe iPad gaan kopen? Kies dan niet voor het 16GB model, maar liever voor een type met 32 of 64GB. Wat je ook kunt doen, is een jaar wachten op een vierde model iPad. Deze komt hoogstwaarschijnlijk met 128GB opslagcapaciteit op de markt.

0 Reactie(s) op: Nieuwe iPad nadelig voor iPhone-gebruikers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.