Mountain Lion brengt universele spraakinvoer

Door: Jasper Bakker | 11 juni 2012 20:25

Nieuws

De volgende versie van Mac OS X brengt niet alleen meer multitouch-bedieningsmogelijkheden maar ook spraakinvoer, voor alle tekstapps "zelfs Microsoft Word".

Apple prijst op zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC ook zijn computerbesturingssysteem Mac OS X aan. De aankomende volgende versie (Mountain Lion) is zoals al bekend meer gericht op touch-bediening via het trackpad, maar Apple onthult nu ook spraakherkenning als invoermogelijkheid voor alle apps die tekst accepteren. Dat omvat ook concurrerende pakketten zoals de veelgebruikte tekstverwerker Word van Microsoft, blogt Webwerelds Amerikaanse zustersite Macworld.com.

iCloud ingebakken

Voor Mountain Lion spiegelt Apple wel 200 verbeteringen voor. Het behandelt in de WWDC-openingstoespraak nu 8 belangrijke daarvan. Daaronder bevindt zich naast de dicteerfunctie ook vergaande integratie met Apple's online-opslagdienst iCloud.

Die synchroniseert documenten maar ook apps automatisch tussen de diverse Apple-apparaten die een gebruiker heeft. De eigen apps Notes, Reminders en sms-alternatief Messages zijn straks ook op Macs gekoppeld aan iCloud. De cloudkoppeling is ook beschikbaar voor derden, zodat developers de Mountain Lion-functie kunnen benutten voor hun eigen Mac-programma's.

iCloud doet ook dienst voor de nieuwe versie van Safari. Die browser kan de gebruiker alle openstaande webpagina's op zijn of haar andere Apple-apparaten tonen. Apple heeft Safari ook voorzien van een nieuwe, snellere JavaScript-engine.

Notificatiesysteem

Verder legt Mountain Lion alle applicaties een universele notificatiedienst op, zodat meldingen niet langer per programma verschillen. De gebruiker krijgt bij deze systeemdienst ook een uitschakelknop, voor als er geconcentreerd gewerkt moet worden. Deze mute-functie gaat automatisch aan als er een externe projector wordt gekoppeld aan een Mac met Mountain Lion.

Update:

Mountain Lion komt in juli uit, en kost 20 dollar wat tien dollar minder is dan het Lion. Upgraden naar de nieuwe OS X-versie kan ook vanaf de nu-eervorige versie Snow Leopard. Kopers die nu een nieuwe Mac aanschaffen, krijgen Mountain Lion straks gratis.

0 Reactie(s) op: Mountain Lion brengt universele spraakinvoer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.