Microsoft en Apple ruzieën over ‘app store’

Door: Jasper Bakker | 02 maart 2011 11:32

Mac

Apple en Microsoft twisten over Apple's merknaamaanvraag voor de term ‘App Store’. Die is volgens Microsoft te generiek en volgens Apple net zo min generiek als ‘Windows’.

De iPhone-maker heeft de term ‘App Store’ ingediend bij het Amerikaanse Patenten- en Handelsmerkenbureau. Microsoft heeft daar formeel bezwaar tegen aangetekend. ‘App store’ is een veel te algemene term en wordt door veel mensen en bedrijven al gebruikt om een online-winkel voor applicaties aan te duiden, aldus de Windows-producent.

‘Windows’

Apple slaat nu terug met een eigen motie. Daarin trekt het de vergelijking met de merknaam ‘Windows’. Microsoft heeft die na een jarenlange strijd toegekend gekregen en vervolgens herhaaldelijk – met succes – verdedigd, in diverse landen. Daarmee is onder meer de gebruiksvriendelijke Linux-variant Lindows gedwongen tot een naamsverandering (naar Linspire).

Bovendien baseert Microsoft zijn bezwaar tegen Apple’s handelsmerkaanvraag voor ‘app store’ niet op die term als geheel. De Windows-producent stelt dat 'app' een generieke term is, en 'store' ook. Apple pareert dat het bepalen van 'generiekheid' moet gebeuren voor een handelsmerk in zijn geheel.

‘Misleidend’

Daarmee haalt de concurrent de aanvraag voor een handelsmerk geheel uit z’n verband, legt Apple uit in de tegenmotie. “Microsoft ziet door de bomen het bos niet.” Bovendien maakt Microsoft volgens Apple ook de fout om de interpretatie van generiek op te hangen aan hoe het algemene publiek dat ziet, en niet de relevante doelgroep voor dit handelsmerk. 'Windows' is in het Engels immers gewoon 'ramen', maar voor de doelgroep van computergebruikers het besturingssysteem van Microsoft.

De softwareproducent slaat de plank mis en biedt "out-of-context en misleidende fragmenten van informatie die is vergaard van internet, en beweringen van hoe het publiek naar verluidt de aparte delen van ‘app store’ interpreteert, namelijk: ‘app’ en ‘store", stelt Microsoft. Ironisch genoeg kwam Linspire (toen nog Lindows geheten) in 2003 als één van de eerste leveranciers met een commerciële app store (Click ’n Run) voor het gemakkelijk downloaden en installeren van applicaties.

0 Reactie(s) op: Microsoft en Apple ruzieën over ‘app store’

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.