Tegelijk meerdere bestanden hernoemen in de Finder

Door: chwhynny-overbeeke | 13 oktober 2016 07:26

How To

Als je een hele reeks bestanden hebt die je allemaal een andere naam wilt geven, dan kan dat. Hier laten we zien hoe je tegelijk meerdere bestanden kunt hernoemen in de Finder.

Stel, je bent op vakantie geweest en hebt een heleboel foto's gemaakt. Je wilt dat deze foto's allemaal een passende naam krijgen, zoals bijvoorbeeld Vakantie Spanje 2016 met daarachter een index om ze op volgorde te houden. Het is een hele klus om zoiets handmatig te doen. Gelukkig kun je in de Finder meerdere bestanden tegelijk een andere naam geven. Lees ook: Zo beheer je je bestanden in Apple's Finder.

Bestanden in batch hernoemen

Open de Finder, navigeer naar de map waarin de bestanden staan die je een andere naam wilt geven. Selecteer alle bestanden waarvan je de naam wilt wijzigen en klik met de rechtermuisknop op één van de geselecteerde bestanden om het contextmenu te openen.

Selecteer in dit contextmenu de optie Wijzig naam van (...) onderdelen om een nieuw venster te openen waarin je de wijzigingen kunt aanbrengen. Hier kun je een nieuwe naam kiezen die gevolgd wordt door een index.

Tekst aanpassen in meerdere bestandsnamen

Als je in het drop-down menu Opmaak selecteert kun je zelf helemaal een nieuwe naam invoeren en een notatie kiezen. Je kunt kiezen bij welk nummer de index moet beginnen en waar de index moet komen te staan in de bestandsnaam. Let goed op het gebruik van spaties. Als je achter de naam geen spatie neerzet komt er in de uiteindelijke bestandsnaam geen spatie te staan tussen de naam en de index.

Wil je liever een deel van de bestandsnaam wijzigen, kies dan Vervang tekst. Hiermee heb je veel minder opties.

Bovendien is het mogelijk om extra tekst aan de bestandsnaam toe te voegen. je kunt kiezen welke tekst je toevoegt en waar in de bestandsnaam deze tekst komt te staan.

0 Reactie(s) op: Tegelijk meerdere bestanden hernoemen in de Finder

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.