McAfee Internet Security for Mac

Door: Edmond Varwijk | 21 september 2010 18:02

Review

Beveiligingsbedrijf McAfee wil na de Windows-gebruikers nu ook iedereen met een Apple-computer beschermen tegen de gevaren van het internet. Het maken van een Mac-versie van de Internet Security-suite is hierbij een kleine stap, Apple-gebruikers overhalen dit soort software te installeren de grote.

Het eerste onderdeel van Internet Security for Mac bestaat uit SiteAdvisor, dat gebruikers waarschuwt voor gevaarlijke websites, en zoekresultaten met behulp van kleurige schildjes aanmerkt als veilig of onveilig. Daarnaast is er een tweerichtingsfirewall en natuurlijk de bekende McAfee antimalwaresoftware die beschermt tegen virussen en andere kwaadaardige software. De antimalware biedt de van de Windows-versie bekende opties inclusief het in quarantaine bewaren van besmette bestanden en het op vastgestelde tijden scannen van het systeem of delen daarvan. De Mac- en Windows-versies van McAfee’s antimalwarepakket baseren zich op dezelfde scanmodule en gebruiken dezelfde updates voor de virushandtekeningen.

Het dashboard van McAfee Internet Security geeft duidelijk aan of de beveiliging bijgewerkt is.

Naar de firewall is het na de installatie even zoeken en deze is bovendien standaard uitgeschakeld. Het onderdeel biedt de mogelijkheid inkomend of uitgaand netwerkverkeer te blokkeren en kan via Application Protection programma’s en onderdelen van het besturingssysteem aanwijzen die geen toegang tot het internet mogen hebben of zelfs helemaal niet meer mogen worden gestart. McAfee Internet Security is eenvoudig en prettig in het gebruik, de interface is helaas wel Engelstalig.

Behalve de firewall is er ook de mogelijkheid het netwerkgebruik van applicaties te beperken of zelfs programma’s geheel te blokkeren.

Stoort het? Is het nodig?

Een veelgehoorde klacht over antivirusprogramma’s in het algemeen is dat ze de computer trager maken. Als test heb ik daarom (zonder dat te zeggen) het programma op de MacBook van mijn vrouw geïnstalleerd. Er kwam geen reactie. De eigen ervaring onderschrijft ook dat het product ‘prettig afwezig’ is. Geen storende impact hebben, is echter nog geen reden het ook te installeren. Apple-gebruikers achten zich veelal immuun voor malware en gaan standaard zonder aparte antimalwaresoftware op hun Mac online. Volgens Peter Stelzhammer van AV-Comparatives is dat echter niet terecht. Volgens Stelzhammer moet iedereen die online gaat, beschermt worden tegen de dreiging ‘van alleen al phishing en scams’. Stelzhammer erkent dat de dreiging daadwerkelijk besmet te raken bij Mac OS X aanzienlijk lager is dan bij Windows. “Maar met name door de populariteit bij de mobiele apparaten is Apple de grens al overschreden waarop het interessant wordt voor virusschrijvers. Door de komst van Office op de Mac is bovendien ook het risico van macrovirussen vergroot.”

Joran Polak van Security.nl deelt de aanbeveling van Stelzhammer niet zonder meer. Volgens Polak hoeven Mac-gebruikers die zich ver houden van illegale software en willekeurig aangeboden codecs, zich niet al teveel zorgen te maken over de beveiliging van hun Mac. “De hoeveelheid malware voor Apple is zeer gering. Mac-gebruikers lopen vooral risico als ze zich laten verleiden tot het downloaden van software die een trojan bevat.” Dat in de toekomst de dreiging groter kan worden, is volgens Polak echter niet uit te sluiten.

Conclusie

De kans is zeer klein dat beschikbaarheid en kwaliteit van McAfee Internet Security voor de Mac, Apple-gebruikers massaal zal doen besluiten deze software te installeren. Daarvoor is het niet gebruiken van antimalwaresoftware op Mac OS X nog teveel een te verantwoorden keuze. Wie al wel heeft besloten zijn Apple-computer te beveiligen doet met dit pakket een goede keuze. Het is gebruiksvriendelijk en heeft geen merkbare impact op de prestaties van het systeem. Het is jammer dat McAfee het product niet veel vriendelijker prijst en gewoon samen met de Windows-versie bundelt. Nog los van de vele BootCamp-gebruikers zijn er ongetwijfeld veel gezinnen waar naast alle pc’s een eerste Mac zijn intrede heeft gedaan.

McAfee Internet Security for Mac

Prijs € 59,95

Taal Engelstalig

Proefversie Niet beschikbaar

OS Mac OS X 10.5

Systeemeisen iMac of MacBook (Pro)

Maker McAfee

Oordeel 7/10

Pluspunten

Geen merkbare impact systeemprestaties

Heldere werking

Functionaliteit

Minpunten

Nut en noodzaak betwistbaar

Engelstalig

0 Reactie(s) op: McAfee Internet Security for Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.