Malware-verwijdertool Kaspersky sloopt Macs

Door: chris-koenis | 13 april 2012 10:48

Nieuws

Kaspersky Lab heeft zijn eigen malware-verwijdertool tegen de beruchte Flashback Trojan vanwege grote problemen per direct ingetrokken.

De malware-bestrijder van Kaspersky zorgt ervoor dat gebruikersinstellingen worden verwijderd. Hieronder vallen onder meer de automatisch opstartinstellingen, browserinstellingen en file-sharing data.

'Onacceptabele wijzigingen'

Het beveiligingsbedrijf heeft via een woordvoerder aan Webwerelds zusterbedrijf Computerworld toegegeven dat de tool, die sinds afgelopen maandag beschikbaar was voor Mac-gebruikers, voor 'onacceptabele wijzigingen' op Macs zorgt.

Op het gebruikersforum van Apple klagen mensen na het gebruik van de Kaspersky-tool over inlogproblemen. Een van hen kon nadien zijn Mac-account niet langer in en had in eerste instantie zelfs last met het opnieuw opstarten van zijn computer.

Vervangende oplossing in de maak

Het is niet bekend hoeveel keer de foutieve tool is gebruikt. Kaspersky werkt nu aan een vervangende oplossing en wijst Mac-gebruikers op hun andere tool, de Flashback Checker, die nog wel in de lucht blijft. Via deze pagina kunnen mensen controleren of hun Mac geïnfecteerd is.

Op dezelfde dag dat Kaspersky zijn verwijdertool intrekt is Apple met een eigen software-update gekomen die de meest gangbare varianten van Flashback moet uitschakelen. De laatste berichten zijn dat de Trojan is teruggedrongen tot iets meer dan 200.000 geinfecteerde Macs.

Update 11.30 uur: Kaspersky laat aan Webwereld weten de bug in de malware-verwijdertool te hebben gerepareerd en dat deze weer opnieuw gratis beschikbaar is.

0 Reactie(s) op: Malware-verwijdertool Kaspersky sloopt Macs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.