Mac OS X Lion komt vandaag uit

Door: Jasper Bakker | 20 juli 2011 12:26

Nieuws

Apple brengt vandaag de nieuwe versie 10.7 (Lion) van Mac OS X uit. Daarmee loopt het iets achter op de verwachtingen, maar nog ruim binnen de officieel gestelde doelmaand van juli.

Het bedrijf van Steve Jobs heeft de release van Lion op 20 juli aangekondigd bij de bekendmaking van de financiële resultaten over het afgelopen kwartaal. Daarbij zijn alle verwachtingen flink voorbijgestreefd. Zowel Apple's eigen prognose als de iets hogere van Wall Street-analisten en zelfs de veel hogere van de meest optimistische analisten werden ruimschoots gepasseerd.

Via de App Store

Lion komt uit als download in de Mac App Store van Apple. De nieuwe versie vereist wel dat de huidige versie (10.6, Snow Leopard) al geïnstalleerd is. Op Snow Leopard draait namelijk de App Store-app waarmee Lion valt te kopen, te downloaden en te installeren. Installatie buiten die online-winkel om is wel mogelijk. De download is namelijk een image-bestand wat ook via een netwerk, usb-sleutel of gebrande dvd op andere Macs valt te installeren. De download kost 23,99 euro in de App Store.

OS X krijgt met Lion diverse nieuwe functies die voor een groot deel afkomstig zijn van iPhone-besturingssysteem iOS. Daaronder ondersteuning voor bediening via multitouch, wat dan niet op het scherm gebeurt zoals bij een iPhone of iPad. De multitouch is voor het touchpad van een MacBook of een Magic Mouse aangesloten op een Mac-desktop. Ook de weergave van apps is afgekeken van iOS.

Aangescherpte beveiliging

Verder heeft Lion enkele, voor de Mac nieuwe, beveilingsmaatregelen ingebouwd. Dit zijn de mogelijkheid om applicaties geïsoleerd (in een sandbox) te draaien, zodat malware via eventuele beveilingsgaten niet direct bij andere applicaties of bij het besturingssysteem zelf kan komen. Daarnaast trekt Lion de geheugenbescherming ASLR (address space layout randomization) op niveau met Microsofts implementatie in Windows. OS X had al ASLR, maar in beperkte vorm.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Mac OS X Lion komt vandaag uit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.