Maak jouw Mac kindvriendelijk

Door: Robin Smit | 06 juli 2013 13:53

How To

Dat kinderen vandaag de dag al op jonge leeftijd gebruik maken van een computer is onontkoombaar, maar het liefst wil je wel dat dit veilig gebeurt. Zo wil je ten alle tijden voorkomen dat ze in aanraking komen met schokkende webpagina’s of per ongeluk jouw waardevolle bestanden verwijderen. Gelukkig kan je er met een Mac in enkele eenvoudige stappen voor zorgen dat dit niet zal gebeuren. In deze handleiding leg ik je uit hoe je binnen tien minuten jouw kinderen veilig gebruik kan laten maken van de Mac.

Speciale account

De eerste stap die je zal moeten zetten is het creëren van een speciale gebruikersaccount die geschikt is voor kinderen. Deze account zorgt ervoor dat kinderen virtueel een eigen plek op de computer krijgen waar vervolgens beperkingen aan kunnen worden gehangen.

Om de nieuwe gebruikersaccount aan te maken open je eerst de systeemvoorkeuren op je Mac. Hier selecteer je vervolgens Ouderlijk toezicht onder het kopje Systeem. In het volgende venster word je gevraagd of je een nieuwe account wil aanmaken met ouderlijk toezicht of dit wil toepassen op een bestaande account. Als je kinderen al een account hebben selecteer je die account. Mochten ze deze nog niet hebben dan zul je een nieuwe account aan moeten maken. Wanneer er meer kinderen gebruik zullen maken van de Mac is het ook mogelijk om voor elk kind een afzonderlijke account aan te maken door het proces opnieuw te doorlopen.

Mocht je ervoor hebben gekozen om een nieuwe account aan te maken dan zul je nu een scherm te zien krijgen waarin je wordt gevraagd om een naam en eventueel een wachtwoord in te stellen. Deze gegevens kan je naar eigen inzicht invullen en vervolgens op Ga door klikken.

Het scherm waarin je een nieuwe account kan aanmaken

Je komt nu in een scherm terecht waar je aan de hand van verschillende factoren de toegang op de account kan instellen. Ik zal je hieronder voor elk van deze factoren uitleggen hoe je dit het beste kan doen.

Programma’s

In dit menu kan je bepalen tot welke programma’s je kinderen toegang hebben. daarnaast is het mogelijk om een vereenvoudigde Finder in te stellen of de mogelijkheid om de inhoud van het Dock aan te passen uit te schakelen. Afhankelijk van hoe handig je kinderen zijn met computers wil ik je aanraden om de eenvoudige Finder in te schakelen voor de jongste gebruikers. Dit maakt het voor kinderen namelijk bijna onmogelijk om verdwaald te raken in het systeem.

De beperking van programma’s kan je vervolgens volledig naar eigen wens instellen. Erg handig hierbij is dat apps uit de App Store altijd een leeftijdswaardering mee krijgen. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat je kind van vijf alleen apps in de categorie t/m 4+ mag gebruiken. Door op de driehoekjes in het onderstaande scherm te klikken kan je toegang voor specifieke programma’s beheren.

Web

Het grootste probleem van het gebruik van een computer door jonge kinderen ligt waarschijnlijk bij het internet. Zo zijn blootstelling aan expliciete content en onschuldige bezoeken aan gevaarlijk websites zonder filtering onontkoombaar. Met ouderlijk toezicht kan je er op drie verschillende niveaus voor zorgen dat je kind hier niet mee te maken krijgt. Zo is het mogelijk om volledige toegang te geven, expliciet materiaal te filteren of alleen toegang tot specifieke websites te geven.

Wanneer je toegang tot expliciet materiaal ontzegt zal zo veel mogelijk content die niet geschikt is voor kinderen automatisch worden gefilterd. Mocht deze filter te streng of juist te zwak zijn dan is het mogelijk toegang tot specifieke websites toch toe te staan of juist te ontzeggen. Voor iets oudere kinderen die bijvoorbeeld regelmatig wat voor school moeten opzoeken is deze optie aan te raden.

Wil je er echter zeker van zijn dat je kind geen verkeerde dingen tegenkomt op het internet, dan is de derde optie aan te raden. Hierbij geef je alleen toegang tot specifieke websites. Deze websites kan je ten alle tijden aanpassen, dus op deze manier heb je altijd zicht op de informatie waar je kind toegang toe heeft. Deze optie is aan te raden voor jonge kinderen.

Geef op welke websites jouw kind wel of niet mag zien

Personen

Met ouderlijk toezicht is het ook mogelijk om in te stellen met welke personen je kinderen contact mogen hebben. Dit kan je instellen voor het gebruik van Game Center, het online game platform voor Apple apparaten, en voor communicatie via Mail of Berichten op de Mac. De toegang tot Game Center schakel je in of uit met behulp van de bijbehorende selectievakjes.

Voor communicatie via Mail of Berichten is het mogelijk om contactpersonen toe te voegen waar je kind contact mee mag opnemen. Het toevoegen van een contactpersoon doe je door op de ‘+’ te drukken en vervolgens de contactgegevens van die persoon op te geven. Erg handig is dat je kind jou via e-mail toestemming kan vragen om contact op te nemen met bepaalde personen.

Tijdslimieten

Ook wanneer je het gebruik van de computer wil beperken voor je kinderen, biedt ouderlijk toezicht uitkomst. in het scherm met tijdslimieten stel je in hoeveel uur je kind per dag gebruik mag maken van de computer. Erg handig hierbij is dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen gebruik doordeweeks en in het weekend. Daarnaast is het mogelijk om onder het kopje Bedtijd in te stellen tussen welke tijdstippen je kinderen gebruik mogen maken van de computer.

Andere

Onder Andere vallen enkele overige opties die kunnen worden ingesteld om ervoor te zorgen dat je kind veilig gebruik kan maken van de computer. Deze opties kan je naar eigen wens en inzicht in- of uitschakelen.

Klaar

Wanneer je voor alle vijf de factoren heb opgegeven welke toegang je jouw kinderen hier wil geven, is je computer helemaal kindvriendelijk. Om gebruik te maken van de kindvriendelijke account log je uit van je huidige account en vervolgens in met de nieuw aangemaakt account. Vervolgens zet je jouw kind met een gerust hart achter de computer.

0 Reactie(s) op: Maak jouw Mac kindvriendelijk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.