Maak je iPad kindvriendelijk

Door: Kees Krick | 15 december 2014 08:03

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Kinderen spelen graag spelletjes, luisteren naar muziek of kijken naar filmpjes. De iPad is hier een perfect apparaat voor. Alleen wil je als ouder bepalen wat ze wel en niet kunnen zien en doen. Wij leggen uit hoe je een iPad voor kinderen optimaliseert.

Tip 01: Opschonen

Is de iPad die je voor kinderen geschikt wilt maken eerder door volwassenen in gebruik geweest? Dan is het verstandig om het apparaat eerst even op te schonen. Haal alle overtollige apps eraf, verwijder foto's en films van het apparaat, haal de accounts van e-mail, Berichten, FaceTime, Twitter, Facebook, iCloud eruit, en noem maar op. Dat is nog best veel werk. Wil je met een schone lei beginnen, dan is het sneller als je de iPad even reset. Lees ook: 12 keer een nieuw leven voor je oude iPad.

Daarna hoef je alleen de apps er nog maar even op te zetten die de kinderen wel mogen gebruiken, en de juiste dingen in te stellen om er een echte kinder-iPad van te maken. Wissen doe je via Instellingen / Algemeen met de optie Stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen onderin het scherm. Gaat het om een iPad nieuw uit de doos, of wil je hem alleen 'kids-proof' maken, dan is wissen niet nodig en kun je meteen aan de slag.

Tip 01 Maak een verse start door de iPad te wissen.

Tip 02: Standaardapps

Een flink aantal standaardfuncties van de iPad kun je uitschakelen, zodat kinderen er geen gebruik van kunnen maken als ze er niets te zoeken hebben. Dit doe je via Instellingen / Algemeen / Beperkingen. Tik allereerst op Schakel beperkingen in. Dat hoeft maar eenmalig. Bedenk een toegangscode van vier cijfers. Die heb je elke keer nodig als je beperkingen wilt aanpassen.

Dankzij de code kunnen kinderen dit soort aanpassingen niet zomaar maken. De beperkingen die je kunt opleggen zijn onderverdeeld in een aantal groepen. Zo kun je bij Sta toe een aantal standaardapps blokkeren. Zoals Safari, Camera, FaceTime, Siri en AirDrop. Als jouw kind niets op internet te zoeken heeft, is dat dus eenvoudig te regelen door Safari te blokkeren. Mag een kind geen foto's maken, dan blokkeer je hier in één klap beide ingebouwde camera's. De pictogrammen van de apps verdwijnen hiermee van het hoofdscherm. De apps zelf worden niet van het apparaat verwijderd, dus je kunt ze altijd weer snel en gemakkelijk beschikbaar maken.

Tip 02 Allerlei standaardapps kun je eenvoudig blokkeren.

Tip 03: Camera-apps

Als je niet wilt dat kinderen foto's maken, kun je de Camera-app blokkeren. Alleen bestaan er enorm veel andere camera-apps in de App Store en misschien staan er een paar van geïnstalleerd. Wat nu? Die apps kun je uiteraard van de iPad verwijderen. Maar er bestaan zo veel apps die iets met de camera doen, hoe weet je of je ze allemaal gevonden hebt? En wil je ze eigenlijk wel allemaal kwijt? Gelukkig is ook dit erg goed geregeld. Want zodra je het gebruik van de Camera-app blokkeert, dan zijn de twee camera's in de iPad direct onbruikbaar geworden. Dus ongeacht welke app een kind gebruikt, de camera's doen het gewoon niet meer. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kind alsnog foto's maakt met een app die je over het hoofd hebt gezien. Een geruststellend idee.

Tip 03 Eenmaal uitgeschakeld zijn beide camera's volledig onbereikbaar.

Tip 04: Inkopen doen

Het handige van een iPad is dat je op een makkelijke manier aankopen kunt doen. Apps, muziek, films, boeken, noem maar op. Alleen wil je natuurlijk niet dat je kind lekker gaat shoppen en jij straks een gepeperde rekening voorgeschoteld krijgt. Het is dus tijd om de kluisdeur te sluiten. Ga je naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen, dan blijkt dat je in het onderdeel Sta toe kunt voorkomen dat kinderen zomaar aankopen doen in de iTunes Store, iBooks Store en de App Store. Ook in-app-aankopen schakel je hier uit door Kopen vanuit apps uit te zetten. Zo kan een kind niet vanuit een spelletje allemaal prachtige dingen kopen, zonder te beseffen dat het allemaal veel geld kost. Wat de App Store betreft, kun je zowel het installeren als het verwijderen van apps apart toestaan of blokkeren via de opties Apps installeren en Apps verwijderen.

Tip 04 Blokkeer aankopen om onaangename verrassingen te voorkomen.

1 Reactie(s) op: Maak je iPad kindvriendelijk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 december 2014 15:46 Anoniem
  Kinderen moeten zoveel mogelijk buitenspelen i.p.v. wezenloos naar een schermpje te kijken ….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.