Kindle Fire plaatst Android voor dilemma

Door: tony-bradley | 14 november 2011 10:12

Nieuws

Android zal het succes van de Kindle Fire zoveel mogelijk op zijn eigen conto schrijven, ondanks dat de tablet van Amazon het mobiele besturingssysteem Android in feite een identiteitscrisis bezorgt.

De Kindle Fire doet zijn naam eer aan, want de lancering van de tablet zorgt voor flink wat reuring in de markt, aangezien het aantal bestellingen van het nog te verschijnen apparaat flink oploopt. Het succes van de Amazon tablet is echter een bedreiging voor andere op Android gebaseerde tabletcomputers.

Dit zou goed nieuws moeten betekenen. Sommige analisten voorspellen namelijk dat de vraag naar de Kindle Fire die van de Apple iPad komende feestdagen overstijgt, waarmee eindelijk iets gedaan kan worden aan de dominante positie van laatstgenoemde. Eindelijk komt er een tablet die opgewassen lijkt tegen de iPad en tegelijkertijd nog eens op Android draait.

Weinig slagkracht

Ondanks indrukwekkende hardwarespecificaties zijn concurrenten als de HP TouchPad, BlackBerry PlayBook, Motorola Xoom en de Samsung Galaxy Tab er nog niet geslaagd in enig opzicht een bedreiging te vormen voor de succesvolle tablet van Apple.

Toch veroorzaakt de Kindle Fire problemen voor Android. Om te beginnen is het namelijk geen echte Android tablet. Het apparaat draait op een proprietary Amazon besturingssysteem dat is gebaseerd op Android. Het is een fork van Android die op Android lijkt.

Naarmate de maanden verstrijken, zul je zien dat Google Android blijft ontwikkelen in de ene richting, terwijl de Kindle Fire zijn eigen pad zal kiezen. Dit zorgt ervoor dat de platforms steeds verder uit elkaar komen te liggen. Op een bepaald moment zal de enige overeenkomst tussen de Kindle Fire en andere Android tabletcomputers zijn dat het allebei geen iPads genoemd kunnen worden.

Aanzienlijk prijsverschil

Een andere bedreiging is afkomstig van zowel de Kindle Fire als de onlangs onthulde Nook tablet. Beide apparaten kosten rond de 200 euro en zetten daarmee flinke druk op Android-fabrikanten als Samsung en Motorola. Als je een goede tablet kunt krijgen voor 200 euro, waarom zou je dan 500 euro besteden aan een Android-tablet van een andere leverancier?

Het zal moeilijk worden door het Android-ecosysteem om enerzijds de loftrompet te steken over het succes van een op Android gebaseerde tablet en anderzijds ervoor te zorgen dat volledig uitgeruste mediatablets als de Samsung Galaxy Tab 10.1 voldoende eigen unique selling points (usp's) houden.

Nu Android-tablets nog steeds rond het prijspeil van de iPad verkocht worden, moet Android zich ofwel distantiëren van de Kindle Fire, ofwel met goede argumenten komen waarom kopers twee keer zoveel zouden moeten besteden aan een andere Android-tablet.

Android blijft schatplichtig aan Amazon

Android komt er waarschijnlijk wel mee weg om de Kindle Fire komende maanden tot een van zijn eigen kinderen te blijven rekenen. Maar dat neemt niet weg dat Amazon de meeste credits voor de Kindle Fire hoort te krijgen en dat het voor Android tablets niet eenvoudiger zal worden om op te boksen tegen sterke concurrenten als de iPad en Kindle Fire.

0 Reactie(s) op: Kindle Fire plaatst Android voor dilemma

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.