itDJ 0.9.6: dj voor iTunes

Door: Richard Veenstra | 27 juli 2011 12:04

Review

De interne dj-functie van iTunes is leuk voor verjaardagsfeestjes, maar wanneer u liedjes goed in elkaar over wilt mixen, hebt u een apart programma nodig. In tegenstelling tot de meeste dj-software voor de Mac is itDJ gratis te downloaden. Het programma werkt samen met uw iTunes-bibliotheek en biedt een aantal interessante functies.

Naast iTunes heeft itDJ de FFmpeg-decoder nodig om te kunnen functioneren. Als u deze nog niet hebt geïnstalleerd, dan vraagt het programma bij de eerste keer opstarten of u deze extensie wilt downloaden. itDJ scant uw iTunes-bibliotheek, liedjes zijn vervolgens eenvoudig van de bibliotheek naar één van de twee virtuele draaitafels bovenin te slepen. Het programma probeert vervolgens automatisch het aantal beats-per-minuut (bpm) te berekenen. Dit werkt niet altijd foutloos, maar itDJ heeft een aantal knoppen voor u beschikbaar om het tempo handmatig aan te passen. Beide draaitafels zijn via een sync-knop aan elkaar te koppelen en zorgen ervoor dat de twee actieve muziekstukken in hetzelfde tempo worden afgespeeld. Een mooie functie is de Pitch Lock-regelaar, die de werking van een analoge draaitafel simuleert. U kunt uw muziek sneller of langzamer afspelen zonder dat de toonhoogte wordt veranderd, om het zogenaamde 'Alvin en de Chipmunks'-effect tegen te gaan.

itDJ oogt een beetje onoverzichtelijk, maar herbergt veel functionaliteit voor het mixen van muzieknummers.

itDJ biedt u tevens een goede equalizer om lage, midden of hoge frequenties weg te draaien en komt met drie effecten. Deze effecten zijn helaas niet van dezelfde kwaliteit als de equalizer en de selectie is ook een beetje merkwaardig. Zo zult u een 'flanger' en een 'wah-wah' niet dagelijks in een dj-set willen gebruiken en de galm klinkt meer naar een delay-effect. Een groter punt van kritiek is dat itDJ bij sommige bewerkingen hoorbare klikjes weergeeft, maar het programma is nog in bètafase en aan dit soort fouten wordt door maker Macroplant gewerkt. Liefhebbers kunnen ook zelf een beetje muziek maken met itDJ, aangezien er een kleine drumcomputer en een synthesizer worden meegeleverd. Deze instrumenten kunt u inzetten tijdens een dj-set, maar ook hier geldt dat deze functies nog niet helemaal op en top werken. Een vervanging voor bijvoorbeeld Native Instruments Traktor is itDJ zeker niet, maar voor een gratis programma biedt itDJ uw voldoende opties om een paar uur voor dj te spelen.

Met de drumcomputer rechtsonder kunt u zelf beats bouwen. Gek genoeg staat er standaard ongewild een soort swingmodus aan, zodat de functionaliteit beperkt is.

itDJ 0.9.6

Freeware

Taal Engels

Download 29,7 MB

OS Mac OS X 10.6+

Systeemeisen Dualcore-processor, 2 GB RAM, iTunes 9

Maker Macroplant LLC

Oordeel 6/10

Pluspunten

Goede mix- en beatmatch-functies

Kwaliteit equalizer

Veel functies

Minpunten

Af en toe klikjes in het audiosignaal

Sommige functies bevatten nog foutjes

Effecten zijn mager

0 Reactie(s) op: itDJ 0.9.6: dj voor iTunes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.