iPhone-designer Jonathan Ive geridderd

Door: Jasper Bakker | 02 januari 2012 08:07

iPad

Topdesigner Jonathan Ive van Apple is geridderd door de Britse koningin. De ontwerper van onder meer de iPhone was al Commander van het Britse Rijk, maar nu Knight Commander.

Ive is van geboorte een Brit en mag zich nu officieel 'Sir Jonathan Ive' noemen. Dit in tegenstelling tot ooit geridderde niet-Britten zoals Microsoft-grondlegger Bill Gates en voormalig IBM-ceo Louis Gerstner. Die Amerikanen hebben slechts een symbolische titel ontvangen behorende bij het Britse ridderschap (KBE). Ive bevindt zich als wel officiële 'sir' in het gezelschap van webuitvinder Tim Berners-Lee en acteur Patrick Stewart.

Design-imago

De naam van Apple's topontwerper is door de BBC gespot op de lijst van diplomatieke en buitenlandse benoemingen tot ridder. De Britse koningin Elizabeth II zal Ive op een latere datum formeel tot ridder slaan, meldt ict-nieuwssite The Register. De Brit is verantwoordelijk voor het uiterlijk van een flinke reeks Apple-producten en daarmee het imago van het bedrijf.

Onder het ontwerpwerk van de nu tot ridder benoemde designer bevinden zich de verschillende uitvoeringen van de iPhone, verschillende generaties van de iPod, en de uiteenlopende ontwerpen van de iMac. Verder de uit titanium en aluminum gesneden varianten van de PowerBook G4, het revolutionaire ontwerp van de G4 Cube, de uit één stuk aluminum gesneden MacBook Pro, en de ultradunne MacBook Air.

Apple's redding

Ive is als senior vice-president voor industrial design verantwoordelijk voor de stijl van Apple's producten. Daarmee heeft hij veel van de successen van het bedrijf mogelijk gemaakt, hoewel die niet altijd op zijn naam staan. Hij is mid jaren negentig voor het eerst erkend door de toen net teruggekeerde ceo Steve Jobs. Ive was al sinds 1992 in dienst bij Apple, dat er ten tijde van Jobs' terugkeerd slecht voorstond. Begin vorig jaar waren er geruchten dat de nu overleden Apple-topman een ridderschap door de neus is geboord.

0 Reactie(s) op: iPhone-designer Jonathan Ive geridderd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.