iPhone 5 zet Samsung onder druk

Door: Redactie Computer!Totaal | 31 januari 2011 12:22

Nieuws

Apple dringt er bij Samsung op aan meer productiecapaciteit voor de iPhone 5 vrij te maken. Een Koreaanse krant meldt dat de productiecapaciteit voor Apple in de Samsung-fabriek die van het eigen merk ruimschoots overstijgt.

Onder druk van Apple moet Samsung haar chipproductie voor 2011 flink naar boven bijstellen. Samsung produceert in zijn Koreaanse fabrieken onder andere de centrale rekeneenheden voor Apple. De nieuwe A5-chip, de beoogde cpu van de iPhone en iPad, zou volgens bronnen vier keer zo vaak als zijn A4-voorganger geproduceerd moeten worden. Hierdoor gaat komend meer dan de helft van de productiecapaciteit van Samsung op aan de fabricage van iOS-toestellen als de iPhone, iPad en iPod Touch.

Samsung wil het niet bevestigen, maar de Koreanen zouden hierdoor een 3,6 miljard dollar kostende fabriek in het Amerikaanse Austin willen bouwen om aan de vraag te kunnen voldoen.

De nieuwe A5-chip van de iPhone zou gaan samenwerken met een ‘next-generation’ PowerVR gpu, blijkt uit beschrijvingen in de ontwikkelkit (SDK) voor iOS 4.3. De zogenaamde PowerVR SGX543 is een snellere variant van de SGX535 die Apple eerder in de iPhone 3GS en de iPhone 4 gebruikte. De nieuwe dualcore grafische chip maakt niet alleen krachtiger games mogelijk, maar stuurt kan beelden in full-HD uitsturen.

Samsung bevindt zich in goed gezelschap

Naast Samsung gaan ook Foxconn Electronics, Foxlink, Gold Circuit Electronics en Epistar onderdelen voor de iPhone 5 fabriceren. Zo gaat Foxconn Electronics de koptelefoons voor de iPhone 5 maken, terwijl Foxlink zich gaat richten op de 3.5 mm jack waar de koptelefoon op aangesloten kan worden. Gold Circuit Electronics gaat High Density Interconnect printplaten leveren.

Waar wij in november al berichtten over een betaalchip in de iPhone 5, lijkt de NFC-chip in de nieuwe apparaten van Apple inmiddels een feit. Vorige week meldde het Amerikaanse persbureau Bloomberg dat Apple met NFC gaat werken, voornamelijk om eigen kosten te drukken. Momenteel wordt voor iedere transactie via iTunes een bedrag betaald aan creditcardmaatschappijen en dat zou bij NFC-betalingen niet meer hoeven. Apple is niet de enige met NFC, eerder werd ook Google’s Nexus S-smartphone van een dergelijke chip voorzien.

iPad 2 komt eerder dan iPhone 5

Net als vorig jaar gaat de tablet voor de smartphone. Volgens berichten in Chinese media begint Apple in februari met de productie van de iPad 2. Vanaf mei zou Apple de iPhone 5 in productie nemen, waardoor testers van het bedrijf het apparaat nog een maand lang zoveel mogelijk bug-vrij kunnen maken voordat de telefoon vanaf juni in een aantal nog aan te kondigen landen beschikbaar zal zijn.

0 Reactie(s) op: iPhone 5 zet Samsung onder druk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.