Intel, Samsung en HTC vechten om patenten

Door: rene-schoemaker | 12 september 2011 12:28

iPad

Intel, Samsung, Ericsson, HTC en wellicht ook Microsoft en Apple verdringen zich rond de patenten van InterDigital. Dat bedrijf heeft zijn (mobiele) patentenportfolio te koop aangeboden.

Ook Google heeft eerder interesse getoond, maar die is inmiddels afgehaakt, zegt financieel persbureau Bloomberg. De eerste biedingsronde is in de komende twee weken. Het bedrijf bezit zeker 8800 patenten, waaronder een aantal belangrijke op het gebied van snel mobiel internet. Een aantal van die patenten behelst technologie die nu al wordt gebruikt in mobiele telefoons, zoals de iPhone, BlackBerry en Android-toestellen.

Google heeft zijn interesse in InterDigital verloren na de aankoop van Motorola, wat al het aardige sommetje van 12,5 miljard dollar heeft gekost. Volgens analisten van Algorithm Capital en Dougherty & Co, die door Bloomberg zijn gepolst, zou het patentenportfolio wel eens vijf miljard dollar kunnen opbrengen, ondanks dat InterDigital zelf een marktwaarde heeft van drie miljard dollar.

Dominant in 4G-patenten

InterDigital bezit zo'n kwart van alle wereldwijde patenten op LTE/4G-technologie, zo heeft de Chinese mobieltjesmaker ZTE eens laten uitzoeken. In het artikel van Seeking Alpha wordt een hele rekensom gegeven hoeveel InterDigital nu werkelijk waard zou moeten zijn naar aanleiding van de recente patentenaankopen door Apple, Microsoft, Google en anderen. Daarbij komt de website voor investeerders op een veel hoger bedrag dan de huidige marktwaarde van het bedrijf.

Intel, Samsung, Ericsson en HTC zouden op dit moment vertrouwelijke stukken inzien die door InterDigital zijn verstrekt. Microsoft en Apple zouden al eerder inzage hebben gehad. In de komende dagen moeten de bedrijven hun interesse officieel kenbaar maken en een eerste bod moet binnen twee weken worden uitgebracht.

Eerdere aanvaringen met Samsung

De patenten zijn zo belangrijk dat Samsung drie jaar geleden bijna met een importverbod werd bedreigd in de Verenigde Staten, doordat het in conflict kwam vanwege het gebruik van technologie dat gepatenteerd was door InterDigital. Samsung kocht uiteindelijk een licentie om de 2G- en 3G-technologie van InterDigital te mogen gebruiken tot 2012. In 2005 kwam ook Nokia in aanvaring met het bedrijf. De Finnen moesten 230 miljoen dollar betalen.

0 Reactie(s) op: Intel, Samsung en HTC vechten om patenten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.