ING eist verwijdering dubieuze bankier-app

Door: loek-essers | 25 januari 2011 18:59

Nieuws

ING eist dat Apple een iPhone-app van een derde verwijdert die ING-klanten toegang geeft tot hun online rekeningen. De app vraagt gebruikersnaam en wachtwoord en maakt inbreuk op het merkenrecht.

De applicatie in kwestie heet 'Blauwe Leenw' en staat sinds maandag in de App Store. "Deze app toont het saldo en de laatste 10 transacties van een ING-rekening. Inloggen kan met de gebruikersnaam en wachtwoord van mijn.ing.nl", heeft developer Leen van Dalen als beschrijving toegevoegd.

'ING-app te langzaam'

Op zijn site verzekert hij dat gebruikersnaam en wachtwoord niet met derden worden gedeeld. Verder schrijft hij dat transactiegegevens alleen in de app getoond worden en niet worden gedeeld of opgeslagen. Ook worden alle gegevens via een beveiligd kanaal gestuurd.

Naar eigen zeggen vindt Van Dalen de app van ING te langzaam en heeft hij daarom deze applicatie gemaakt: "De officiële ING-app is een prima app en heeft meer functionaliteit dan Blauwe Leenw. De aanleiding om de Blauwe Leenw-app te maken was dat ik de officiële ING-app op dit moment wat te langzaam vind."

Phishing

Dit alles neemt niet weg dat de applicatie bij ING in het verkeerde keelgat schiet. "We hebben meteen aan Apple gevraagd om hem direct te verwijderen", vertelt een woordvoerder aan Webwereld. "Want hij vraagt klanten naar gebruikersnaam en wachtwoord, en dat is dus precies wat we niet willen."

De ING-woordvoerder kan niet met zekerheid zeggen of de applicatie wordt gebruikt voor phishing. "Maar dat zou natuurlijk heel goed kunnen. Het doet natuurlijk precies wat phishing-mails ook doen."

De app is in strijd met de algemene voorwaarden en het veiligheidsbeleid van de bank. "Daarnaast is het ook gewoon inbreuk op het merkenrecht", legt de zegsman uit. De naam is volgens hem bewust verwarrend: "Er staat natuurlijk gewoon de Blauwe Leeuw." Verder wordt er dezelfde blauwe kleur gebruikt als de door ING opgeslokte Postbank in het verleden deed. Tot slot verwijst ook het gebruikte 'Grrr' in het logo naar activiteiten van Postbank-eigenaar ING, zegt de woordvoerder.

Apple vragen om maatregelen

De bank heeft nog geen contact gehad met Van Dalen. "Dat gaat wel heel snel gebeuren", stelt de bank. ING zal de developer verzoeken de applicatie terug te trekken uit de App Store.

"We gaan ook met Apple in gesprek om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen." De bank wil bijvoorbeeld bedingen dat als er nog een dergelijke applicatie verschijnt dit wordt aangegeven bij ING.

De bank adviseert klanten alleen officiële ING-producten te gebruiken. Voor de iPhone zijn er verschillende ING-apps. Van Dalen laat via de mail aan Webwereld weten het op dit moment te druk te hebben om te reageren.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: ING eist verwijdering dubieuze bankier-app

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.