iLife '11

Door: Martin Gijzemijter | 26 november 2010 15:12

Review

Apple heeft besloten geen iLife '10 te maken maar een jaartje over te slaan en een aantal flinke vernieuwingen door te voeren in het pakket. iPhoto, iMovie en GarageBand zijhn onder handen genomen en van een flink aantal nieuwigheden voorzien. Zijn er genoeg vernieuwingen om een geheel nieuwe aankoop te valideren? We zochten het uit.

Naast de genoemde programma's bevat iLife ook nog iDVD (voor het bouwen van DVD's) en iWeb (voor het maken van websites) maar deze zijn ongewijzigd gebleven en zullen we dan ook niet bespreken. iPhoto daarentegen is wel behoorlijk verbeterd en dat is direct te merken. Ten eerste is er nu een speciale 'Schermvullend'-modus die de interface, hoewel die zelf niet heel anders is, veel beter tot z'n recht laat komen. Daarnaast kunt u nu met één druk op de knop foto's mailen vanuit iPhoto, met een mooie, professionele of leuke lay-out. Ook is het mogelijk om eenvoudig foto's te delen via Facebook vanuit het programma, erg leuk is dat reacties van mensen op Facebook direct in iPhoto worden weergegeven. Daarnaast kent het programma een nieuwe mogelijkheid om (brief)kaarten te maken van foto's, en is er een aantal nieuwe lay-outs voor boeken toegevoegd.

Wat een fijne update van iPhoto. Schermvullend en direct mailen of delen met Facebook.

iMovie

iMovie is het tweede programma dat op de schop is gegaan en ook daar zijn de vernieuwingen aanzienlijk, alleen is niet iedereen het eens over het nut daarvan. Dat slaat vooral op de mogelijkheid om een spectaculaire filmtrailer te maken van uw films. Dit werkt met een soort template waarin u uw videomateriaal giet, met een fantastisch eindresultaat. De kritiek is dat vrijwel alle video's er hetzelfde uit gaan zien in de trailers, maar dat mag de pret van het kijken naar een fantastische trailer niet drukken. De bewerking van speciale effecten en de soundtrack dusdanig verbeterd dat u veel sneller een fijne film in elkaar draait. Ook in iMovie is er aan exporteren gedacht, u kunt met één druk op de knop exporteren naar Facebook, YouTube enzovoort. Alleen jammer en onbegrijpelijk dat de 'Schermvullend'-modus hier niet aanwezig is.

Met de nieuwe iMovie kunt u werkelijk fantastische trailers maken.

GarageBand

GarageBand is het laatste programma dat is vernieuwd, overigens niet erg ingrijpend. Er is een nieuwe functie waarmee u de ritmes van alle tracks in uw project op elkaar kunt afstemmen en u kunt met Flex Time uw opnames zo aanpassen dat deze qua timing juist zijn. Vooral dit laatste werkt bijzonder goed. Het meest bijzondere onderdeel van GarageBand '11 is dat het programma u nog beter helpt bij het leren spelen van een instrument. U kunt ook terugluisteren wat u hebt gespeeld en krijgt een score, zodat u kunt zien of u vooruitgang boekt.

Het mooiste van GarageBand is dat u de voortgang kunt zien van uw vaardigheden.

Conclusie

Al met al heeft Apple er goed aan gedaan om een jaartje updates over te slaan en met een nieuwe versie uit te komen. Het blijft een beetje raar dat er niets is gedaan met iWeb en iDVD, maar de drie overige programma's zijn de 49 euro meer dan waard. Vooral iPhoto zal voor de liefhebbers veel meer waarde hebben. Een aanrader dus.

iLife '11

Prijs € 49,-

Taal Nederlands

Medium 1 dvd

OS Mac OS X v10.6.3 of hoger.

Systeemeisen Mac met Intel Core Duo-processor of hoger, 1 GB RAM, 5 GB harde-schijfruimte

Maker Apple

Oordeel 8/10

Pluspunten

Zeer uitgebreide functies in iPhoto

Briljante trailerfunctie in iMovie

Progressie van uw vaardigheden bekijken in GarageBand

Minpunten

Geen schermvullende modus in iMovie

Niets veranderd aan iDVD en iWeb

0 Reactie(s) op: iLife '11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.