HTC koopt chipmaker S3 voor patenten

Door: Jasper Bakker | 07 juli 2011 11:21

Nieuws

Smartphonemaker HTC neemt grafische chipmaker S3 over van x86-processorproducent Via. De voornaamste aanwinst daarbij zijn 235 patenten van de oudgediende videochipfabrikant.

HTC betaalt 300 miljoen dollar in contanten voor S3, dat in 2002 is opgekocht door Intel- en AMD-concurrent Via. S3 heeft het lang geleden afgelegd tegen concurrenten als Nvidia, Ati (in 2006 opgekocht door AMD) en Voodoo-fabrikant 3Dfx (in 2000 opgekocht door Nvidia). “Het kopen van een patentportfolio is erg nuttig voor ons", verklaart financieel directeur Winston Yung van HTC tegenover persbureau Bloomberg.

Graphics-grondlegger

S3 werd in 1989 opgericht en heeft veel patenten op eigen uitvindingen voor grafische chips en grafische technieken. Dat zijn ook basale, krachtige en veelgebruikte technieken. Zoals de compressiealgoritmes S3TC (S3 Texture Compression) die in 1993 debuteerden in de Savage 3D-videochip.

De chipmaker verkoopt licenties op die eigen technologie aan fabrikanten van grafische kaarten en ook aan de makers van gameconsoles. De Nintendo Wii en DS, Sony Playstation3 en PSP, en Microsofts Xbox360 gebruiken S3TC. De S3-patenten geven HTC ammunitie in de juridische strijd met Apple.

Vestzak broekzak

Bij de verkoop van S3 aan HTC behoudt de vorige eigenaar Via wel licenties op de grafische techieken van de voormalige dochter. Saillant detail is nog dat de Taiwanese zakenvrouw Cher Wang de spil is in deze deal. Zij is mede-oprichtster en raadslid bij zowel Via als HTC én is de baas van holdingmaatschappij WTI Investment International, die ook een belang heeft in S3 en dat nu verkoopt aan de smartphonemaker.

0 Reactie(s) op: HTC koopt chipmaker S3 voor patenten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.