Houd je iPhone in topconditie!

Door: Redactie Computer!Totaal | 09 maart 2010 10:03

Nieuws

Natuurlijk ben je als iPhone-bezitter apetrots op je toestel, en toon je aan iedereen de mogelijkheden van deze alleskunner op zakformaat. Helaas levert de iPhone, net als toestellen van andere fabrikanten, af en toe onvoorziene problemen op. Gelukkig zijn er voor de meest voorkomende struikelblokken simpele oplossingen te vinden.

De iPhone draait op een afgeslankte versie van het Mac-besturingssysteem OS X. Onder normale omstandigheden geeft dit systeem vrijwel nooit problemen. Toch kan het onverhoopt vastlopen, bijvoorbeeld als gevolg van het gebruik van (instabiele) programma's van derden. Een dergelijke situatie gaat vaak gepaard met een cirkel met draaiende streepjes, in het midden van het scherm. Ook kan het gebeuren dat de iPhone niet meer reageert op aanrakingen, zodat hetzelfde scherm in beeld blijft staan (bijvoorbeeld een webpagina in Safari). Je kunt in dat geval de Home-knop vijf seconden ingedrukt houden. Zodra het beginscherm voor het ontgrendelen verschijnt, kun je gewoon weer verder werken. Helpt dit niet, dan kun je een zogenaamde 'zachte reset' proberen. Reageert de smartphone hier ook niet op, dan is een 'harde reset' het laatste redmiddel. Je hoeft daarbij overigens niet bang te zijn dat er gegevens verloren gaan!

Herstellen

Mocht je je smartphone een keer hebben uitgeleend en werkt het toestel daarna opeens anders, dan kun je de fabrieksinstellingen opnieuw oproepen. Dit doe je door te kiezen voor Instellingen / Algemeen / Stel Opnieuw In. Hierbij worden de bestanden en contacten op de telefoon ongemoeid gelaten, tenzij je kiest voor Wis alle inhoud en instellingen. In ditzelfde scherm is het mogelijk om het netwerk, het toetsenbord, het beginscherm of de locatiewaarschuwingen terug te zetten naar de oorspronkelijke instellingen. Wil je de iPhone herstellen naar een eerder gemaakte back-up, kies dan de optie Herstellen in iTunes. Meer hierover vind je in het artikel 'Jailbreaken van je iPhone: hoe moet dat?'.

Accuduur

en veelgehoorde klacht over de iPhone is dat de batterij van het toestel snel leegloopt. Met name sinds de update naar iPhone OS 3.1 klagen sommige gebruikers steen en been over de gebruiksduur. In eerste instantie kun je het volgende proberen. Zorg om te beginnen altijd voor de laatste versie van de iPhone-software. Het updaten hiervan verloopt via het Windows/Mac-programma iTunes. Je iPhone komt hier in het linkerscherm automatisch bij te staan zodra je het apparaat op de computer aansluit. Klik op de knop Bijwerken om de telefoon naar de laatste versie te updaten.

Een andere eenvoudige mogelijkheid om accustroom te besparen, is het uitzetten van functies die je niet of slechts incidenteel gebruikt, zoals Bluetooth en 'push e-mail' (waarbij nieuwe mailberichten direct zichtbaar zijn). Naast deze functies vragen met name 3G en de locatievoorzieningen (GPS) veel energie, ook als de telefoon even niet in gebruik is. 3G, dat gebruikt wordt voor snel internet, wordt uitgezet door naar Instellingen te gaan, daar te kiezen voor Algemeen en vervolgens voor Netwerk. Bovenaan staat de instelling voor 3G. Locatievoorzieningen gebruik je als je via Kaarten wilt weten waar je bent, of als je navigatiesoftware van bijvoorbeeld TomTom hebt geinstalleerd. Je kunt deze functie uitschakelen door op Instellingen te klikken, naar Algemeen te gaan en daar de schuif voor Locatievoorzieningen naar links te verplaatsen.

Een reset uitvoeren

Het resetten van de iPhone kan op twee manieren plaatsvinden. De eerste manier is de 'zachte' reset, waarbij alle programma's worden afgesloten en de iPhone zichzelf opnieuw inschakelt. Deze reset voer je op de volgende manier uit: houd de Home-knop onderaan het toestel ingedrukt en druk hierna kort op de sluimertoets bovenaan. Als het goed is, verschijnt er nu een rode schuifbalk, waarmee je het vastgelopen toestel kunt uitschakelen. Mocht dit niet werken, dan kun je het toestel een 'harde' reset geven, waarmee de iPhone het besturingssysteem opnieuw inlaadt. Er verschijnt dan een wit Apple-symbool, ten teken dat het systeem bezig is met een herstart. Deze 'harde' reset voer je uit door de Home- en de sluimerknop tien seconden lang tegelijk ingedrukt te houden.

Bescherming

Net als veel andere smartphones is ook de iPhone een breekbaar toestel. Het aanraakscherm is sterk, maar zal een val uit je zak niet altijd overleven. En hoewel de iPhone een behoorlijk robuust scherm heeft, kan een sleutelbos in je broekzak toch voor de nodige krassen zorgen. Standaard levert Apple geen beschermhoes bij het toestel, dus is het raadzaam om je telefoon te beschermen met een extra jasje. Een hoesje is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Je kunt kiezen voor hard of zacht plastic, rubber of leer. Er bestaan hoesjes die alleen de achterkant en zijkant van het toestel beschermen, terwijl andere fabrikanten kiezen voor een variant waarbij de voorkant achter een flap kan worden weggewerkt. Afhankelijk van de mate van bescherming die je kiest, moet je ervan uitgaan dat je minimaal 15 tot 30 euro kwijt bent voor een goede hoes. Het aanbod aan beschermhoezen is enorm.

0 Reactie(s) op: Houd je iPhone in topconditie!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.