Hoe verwijder je een gebruiker in OS X?

Door: Martin Gijzemijter Gijzemijter | 25 augustus 2016 07:17

How To

Soms heb je gebruikersaccounts op je Mac die je eigenlijk helemaal niet wilt hebben. Bijvoorbeeld omdat het een account is van je partner die je net bedrogen heeft met de buurman/vrouw of omdat je een Mac hebt gekocht van iemand die z’n spulletjes niet netjes heeft opgeruimd. Hoe verwijder je zo’n account?

Gelukkig is het verwijderen van een account in OS X minstens zo eenvoudig als het aanmaken ervan. Klik op Systeemvoorkeuren in het Dock en klik vervolgens op Gebruikers en groepen. Je ziet nu een overzicht van alle gebruikers die je op dit systeem hebt geactiveerd. Lees ook: 9 handige OS X El Capitan-functies die je nog niet kent.

Gebruiker verwijderen

Om een gebruiker te verwijderen, klik je op de naam van het betreffende gebruikersaccount en vervolgens op het minteken onderin. Lijkt deze knop niets te doen, klik dan op het slotje onderin om deze handeling te ontgrendelen (je hebt daarvoor een administrator-wachtwoord nodig). Zodra je dit hebt ingevoerd, kun je nogmaals op het minteken klikken. Je krijgt nu drie opties voor het verwijderen van het account. Kies voor de optie Verwijder de thuismap en plaats een vinkje bij Wis thuismap veilig (zodat de gegevens onherstelbaar worden gewist). Hierna is er geen spoor van de gebruiker meer op het systeem te vinden.

Gebruiker hernoemen

Maar wat nu als het gaat om bijvoorbeeld een werknemer die vertrokken is en je hebt geen zin om voor de nieuwe werknemers alles opnieuw te installeren/in te stellen? Dan is het handiger om het account gewoon te hernoemen. Rechtsklik op de naam van het gebruikersaccount en kies voor Geavanceerde opties. Je kunt nu een nieuwe naam instellen, nieuwe thuismap kiezen enzovoort. Zo blijft het account hetzelfde, met alle machtigingen, maar de naam van de gebruiker is anders.

0 Reactie(s) op: Hoe verwijder je een gebruiker in OS X?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.