Hoe kun je zien welke nummers in je bibliotheek echt van jou zijn?

Door: chwhynny-overbeeke | 20 augustus 2015 13:21

How To

Vanwege al het streamen, synchroniseren, uploaden en downloaden van muziek via iTunes, iTunes Match en Apple Music kun je soms door de bomen het bos niet meer zien en weet je niet meer welke muziek nu echt van jou is. In dit artikel leggen we uit hoe je hierachter kunt komen.

Aan alle nummers in je bibliotheek wordt een iCloud-status toegekend op basis van de manier waarop Apple de bestanden geüpload, gematcht en georganiseerd heeft. Deze status kun je vooralsnog alleen op je Mac controleren, maar die zal op al je andere apparaten hetzelfde zijn. Lees ook: Hoe werkt iTunes Match?

Om de iCloud-status van al je nummers in één oogopslag te controleren, moet je in iTunes op je Mac naar het venster Mijn muziek gaan. Selecteer vervolgens in het menu in de rechterbovenhoek Nummers en klik op Toon kolommen. Zorg dat er een vinkje bij de optie iCloud-status staat. Vervolgens wordt in iTunes naast elk nummer de status weergegeven: Geüpload, Gematcht, Aangeschaft of Apple Music.

Om de status van één bepaald nummer te controleren, moet je in iTunes op je Mac met de rechtermuisknop op het nummer klikken en Opties selecteren. Op het tabblad Bestand kun je onder de header Soort de status van het bestand vinden.

Geüpload

Dit zijn nummers die door iTunes Match en/of Apple Music gescand zijn en naar de servers van deze dienst(en) geüpload zijn. Als je deze nummers naar je bibliotheek downloadt voordat je abonnement op iTunes Match of Apple Music verlopen is, zijn deze nummers gewoon helemaal van jou. Je krijgt ze dan terug in het formaat waarin ze oorspronkelijk geüpload zijn, zoals bijvoorbeeld 160kbps MP3 of 320kbps AAC.

Let op: Als je Apple Music gebruikt om nummers te matchen, worden de naar iCloud-muziekbibliotheek geüploade versies voorzien van DRM en krijgen ze de status Apple Music-audiobestand (zie verderop in het artikel). Als je daarna het originele bestand verwijdert, ben je de DRM-vrije versie kwijt en kun je alleen nog maar de versie met DRM downloaden vanuit iCloud-muziekbibliotheek. Dit is niet het geval als je iTunes Match gebruikt. Daarom kan het een goed idee zijn om naast je Apple Music abonnement een iTunes Match abonnement te nemen/houden.

Gematcht

Dit zijn nummers in je bibliotheek die door iTunes Match (of Apple Music in combinatie met iTunes Match) gescand en gematcht zijn met exemplaren in de catalogus van de iTunes Store. Je kunt deze nummers op maximaal 10 verschillende apparaten opnieuw downloaden als Gematcht DRM-vrij 256kbps AAC (M4A) bestand.

Dit betekent dat nummers die in een lage kwaliteit in je bibliotheek staan naar een hogere kwaliteit geüpgraded worden. Nadat je iTunes Match abonnement verlopen is zijn de gedownloade bestanden nog steeds van jou - ook die in de hogere kwaliteit.

Aangeschaft

Nummers die je via de iTunes Store gekocht hebt (en mogelijk op die manier via Apple Music of iTunes Match verkregen hebt) komen uit de catalogus van de iTunes Store. Deze nummers kun je op maximaal 10 verschillende apparaten streamen of downloaden als Aangeschaft DRM-vrij 256kbps AAC (M4A) bestand.

Nummers die je naar je bibliotheek gedownload hebt mag je gewoon in dat formaat houden.

Apple Music

Als je uitsluitend van Apple Music gebruik maakt en nummers uit de streaming catalogus van Apple Music gedownload hebt, krijgen deze nummers de status Apple Music-audiobestand.

Dit zijn 256kbps AAC (M4P) bestanden die een FairPlay DRM-bescherming bevatten, en daardoor alleen afgespeeld kunnen worden op apparaten die met je Apple ID geautoriseerd zijn. Als je Apple Music abonnement verlopen is, kun je de opnieuw gedownloade versies niet meer afspelen, maar de originele versies van je eigen bestanden in de bibliotheek op je Mac blijven gewoon staan omdat ze de oorspronkelijke, DRM-vrije codering hebben.

Als je zonder iTunes Match abonnement gebruik maakt van iCloud-muziekbibliotheek, worden alle gematchte nummers die je op een ander apparaat opnieuw downloadt ook als Apple Music-audiobestand weergegeven.

Dus zoals ik hierboven al aangaf: als je met Apple Music een eigen, DRM-vrij muziekbestand naar iCloud-muziekbibliotheek uploadt en vervolgens het originele bestand weggooit, dan bevat het bestand dat je terugkrijgt als je het nummer opnieuw downloadt DRM-bescherming.

Samenvatting

Offline opgeslagen streaming muziek heeft DRM en kun je na afloop van je Apple Music abonnement niet meer beluisteren. Je eigen muziek die je met iCloud-muziekbibliotheek uploadt krijgt DRM-bescherming, maar je eigen muziek die je met iTunes Match geüpload hebt is en blijft DRM-vrij, evenals aangeschafte nummers in de iTunes Store.

Omdat je in sommige gevallen alleen de nummers kunt houden die je daadwerkelijk naar je apparaat gedownload hebt binnen de periode waarin je abonnement geldig was, is het een goed idee om alles even te downloaden en te back-uppen. Maak vooral ook een back-up van je eigen originele audiobestanden om te voorkomen dat je per ongeluk alleen een versie met DRM overhoudt.

0 Reactie(s) op: Hoe kun je zien welke nummers in je bibliotheek echt van jou zijn?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.