High-end-tablets: Android 3.1 versus iPad 2

Door: Jeroen Boer | 27 juli 2011 13:36

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

ASUS Eee Pad Transformer

ASUS heeft in de productnaam niet voor niets het woord transformer verwerkt. De tablet is in een handomdraai namelijk te transformeren in een heuse netbook. Dat, en de algehele kwaliteit, maakt dat we wat meer ruimte besteden aan de ASUS Eee Pad Transformer in dit artikel. De specificaties zullen u inmiddels bekend in de oren klinken: een NVIDIA Tegra 2 in combinatie met 1 GB geheugen en in ons testmodel 32 GB opslag. Hij wordt in eerste instantie echter met 16 GB verkocht. Wel opvallend is het scherm: dat is net als dat van de iPad een IPS-exemplaar en heeft een goede inkijkhoek gekoppeld aan een goede kleurweergave. Van een raster zoals we bij de tablets van Acer, Packard Bell en Motorola zien, is gelukkig geen sprake. Een pluspunt voor deze tablet dus. Net als Acer voor de Iconia W500, heeft ASUS voor zijn tablet een toetsenborddock ontworpen. ASUS' variant zit echter een stuk beter in elkaar dan Acers variant voor de Windows-tablet. Zo is het bij de Transformer wel mogelijk om het geheel dicht te klappen als een normale netbook en er is gelukkig gekozen voor een touchpad voor de muisbesturing. Handig is dat in het toetsenbord een tweede accu is ingebouwd waarmee de accutijd wordt verdubbeld. Wanneer u het toetsenbord direct bij de tablet koopt, dan heeft de tablet een meerprijs van honderd euro. Wie er later achter komt dat hij het toetsenbord toch wil hebben, moet honderdvijftig euro betalen.

Als we de Transformer in de dock klikken, verschijnt er een muispijltje in beeld waarmee we Android middels de touchpad kunnen bedienen. De bediening is redelijk goed uitgewerkt. Zo kunnen we met twee vingers over de touchpad swipen om naar een ander thuisscherm te gaan en kunnen we met twee vingers scrollen in de webbrowser. Het blijkt ook mogelijk om een muis aan te sluiten. Dit is bij voorkeur wel een exemplaar met scrollwiel om te scrollen, want de interface toont geen schuifbalken en dat zijn we bij muisbesturing wel gewend. Handig is dat de tablet ook zonder problemen met een bluetooth-muis samenwerkt. De andere tablets uit de test herkennen onze bluetooth-muis als een muis, maar doen er verder niets mee. Het is wel te merken dat de muisbesturing later is toegevoegd aan Android. Zo verandert de muiscursor niet in een handje als we in de browser over een link gaan, en worden ook de zogenaamde mouseovers niet getoond. Ook kunnen we nergens in de instellingen de muisbesturing aanpassen. Vooral dat laatste is jammer, want we vinden de gevoeligheid van de touchpad eigenlijk een tikje te hoog.

ASUS heeft Android ook op een paar andere puntjes getweakt. Zo zijn de drie pictogrammen in de linkeronderhoek, vervangen door pictogrammen die voor minder verwarring zorgen. Belangrijker is echter dat het virtuele toetsenbord veranderd is, de numerieke toetsen zijn direct zichtbaar. Handig, maar een nadeel is dat het toetsenbord in de verticale stand een stuk meer ruimte inneemt dan het standaardtoetsenbord. Wanneer we een usb-stick aansluiten krijgen we netjes een melding te zien, we kunnen in het 'systeemvak' klikken om direct de bestandsbeheerder te openen om met de data op de stick te werken. Het apparaat is qua afmetingen de breedste tablet in de test, maar dat komt doordat de tablet dezelfde breedte heeft als het toetsenbord. Noemenswaardig is verder de screen­shotknop op het toetsenbord, uniek voor een Android3.0-tablet.

ASUS Eee Pad Transformer

Prijs € 399,- (16 GB), € 499,- (16 GB met dock)

Oordeel 8/10

Pluspunten

Goed toetsenborddock

Handige tweaks in Android

Goed scherm

Mooi afgewerkt

Minpunten

Erg brede behuizing

0 Reactie(s) op: High-end-tablets: Android 3.1 versus iPad 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.