High-end-tablets: Android 3.1 versus iPad 2

Door: Jeroen Boer | 27 juli 2011 13:36

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Apple iPad 2

Het eerste dat opvalt aan de iPad 2 ten opzichte­ van de Android3.0-tablets, is zijn afwijkende scherm. Dit is een exemplaar van 9,7 inch met een resolutie van 1024 x 768, met een grote inkijkhoek en een fraaie kleurweergave. Een groot voordeel van de iPad 2 is dat hij erg dun en licht is, al is de Samsung Galaxy Tab 10.1v nog net iets lichter. De processor die we in de iPad 2 terugvinden is de Apple A5-processor, een SoC die gebruikmaakt van precies dezelfde ARM-processor als de Tegra 2 in de Android3.0-tablets. Ook de kloksnelheid komt met 1 GHz overeen. Het grafische gedeelte is wel anders en komt uit de stal van PowerVR. Het interne geheugen bedraagt 512 MB, de helft van wat de Android3.0-tablets in huis hebben.

Net als de tablets met Android 3.0 heeft ook de iPad 2 twee camera's aan boord. Helaas is de kwaliteit van beide camera's niet om over naar huis te schrijven. De camera aan de voorkant is slechts een VGA-camera (640 x 480) en produceert een hoop ruis. Voor foto's of filmen is deze camera absoluut niet geschikt, voor beeldbellen met FaceTime zal het voldoen. Helaas is de camera aan de achterkant ook niet bepaald goed, hij is vergelijkbaar met de matige camera die we kennen van de iPod touch. Filmopnames gebeuren in een resolutie van 1280 x 720, oftewel 720p, waarbij de filmpjes er redelijk uitzien. Foto's hebben maar een resolutie van 960 x 720 en zijn naast klein, gewoon lelijk met veel ruis in beeld. De iPad 2 is qua aansluitmogelijkheden zeker een stuk minder dan sommige Android-tablets, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het volwassen en soepel aanvoelende besturingssysteem, waarvoor ook nog eens veel goedwerkende apps beschikbaar zijn. Het enige dat we echt missen is ondersteuning voor Adobe Flash, al wordt dat bij veel diensten opgevangen door apps.

Apple iPad 2

Prijs € 479,- (16 GB), € 599,- (16 GB/3G)

Oordeel 8/10

Pluspunten

Dun

Goed scherm

Volwassen besturingssysteem

Minpunten

Erg matige camera's

Weinig uitbreidingspoorten

Acer ICONIA Tab W500

Het lijkt een klein verschil, een W in plaats van een A, maar de Acer Iconia Tab W500 is een compleet andere tablet dan de A500. De W500 draait namelijk op Windows 7 Home Premium, een besturingsysteem dat totaal niet geschikt is voor tablets en daar veranderen Acers hulpprogramma's weinig aan. Een belangrijk nadeel is dat er voor Windows een x86-processor nodig is. Acer heeft gekozen voor de AMD C-50, een dualcore-processor op 1 GHz die iets langzamer is dan de bekende Atom-dualcore-processors. Het voordeel van AMD's platform zit hem in het ingebouwde grafische gedeelte dat van AMD de naam Radeon HD 6250 heeft meegekregen en een stuk krachtiger is dan wat Intel biedt op zijn Atom-platform.

Bij gebruik wordt het nadeel van een Windows-tablet al snel duidelijk: er is niet veel nodig om de tablet warm te laten worden, waarna de ventilator aanslaat en warme lucht uit de tablet blaast. In onze ogen is een blazende tablet een echte afknapper en we hebben daarom liever een tablet met iOS of Android 3.0. Acer had hetzelfde idee als ASUS en heeft voorzien in een toetsenborddock. Helaas is als muisbesturing gekozen voor een trackpoint en is de constructie waarmee de tablet op het toetsenbord wordt bevestigd niet echt handig. U kunt het geheel niet zomaar dichtklappen, maar moet de tablet losmaken en vervolgens anders neerleggen om het geheel mee te nemen. Totaal niet intuïtief en we vermoeden dat veel mensen hem toch proberen dicht te klappen met schade als gevolg. Een beetje slordig is dat er een klepje aanwezig is voor een simkaart terwijl het testexemplaar de versie zonder 3G is.

Acer ICONIA Tab W500

Prijs € 499,- (32 GB), € 599,- (32 GB met dock)

Oordeel 5/10

Pluspunten

Veel mogelijk door Windows

1080p HD-video mogelijk

Minpunten

Warmte en daardoor ventilator

Windows 7 niet bedoeld voor tablets

0 Reactie(s) op: High-end-tablets: Android 3.1 versus iPad 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.