Handleiding: Mac machtigen met je Apple ID of deze machtiging juist intrekken

Door: Wouter Hoeffnagel | 07 mei 2013 16:35

Mac

Een Mac moet eerst gemachtigd worden voordat een Apple ID op het apparaat gebruikt kan worden. Verkoop je je Mac? Dan is het belangrijk dat je de machtiging voor je Apple ID weer intrekt om te voorkomen dat de nieuwe eigenaar toegang heeft tot jouw content. In deze handleiding lees je hoe je een Mac kunt machtigen met je Apple ID of deze machtiging juist kunt intrekken.

Het is alleen mogelijk apps, boeken, muziek, films en andere content via iTunes op een Mac af te spelen als de machine gemachtigd is met de Apple ID waarmee deze content is aangeschaft. Apple stelt je in staat maximaal vijf verschillende computers met je Apple ID te machtigen. De werkwijze zorgt voor veiligheid. Je bepaalt immers zelf op welke machines content die jij hebt aangeschaft gebruikt kan worden.

Mac machtigen met je Apple ID

Een Mac kan op eenvoudige wijze worden gemachtigd met je Apple ID. Open allereerst de app iTunes via de map Programma's in het dock. Ga vervolgens in het menu aan de bovenzijde van het scherm naar het menu Store. Kies in dit menu de optie Machtig deze computer.

iTunes vraagt je je Apple ID en het bijbehorende wachtwoord in te voeren. Klik vervolgens op de knop Geef machtiging om de Mac met je Apple ID te machtigen. iTunes controleert nu de gegevens en machtigt de machine.

Wanneer moet ik een machtiging weer intrekken?

Je wilt natuurlijk niet dat anderen toegang hebben tot de content die jij in de iTunes Store hebt aangeschaft. Komt je Mac daarom in handen van een ander doordat je het apparaat bijvoorbeeld verkoopt of uitleent? Dan is het altijd verstandig de machtiging voor je Apple ID in te trekken.

Apple stelt je in staat vijf verschillende computers te machtigen met je Apple ID. Vergeet je dus de machtiging in te trekken op een Mac die je bijvoorbeeld verkoopt? Dan is het goed mogelijk dat je hier niets van merkt, terwijl een ander toegang heeft tot content waar jij voor hebt betaald. Vergeet daarom niet welke machines je hebt gemachtigd om vervelende verrassingen te voorkomen.

Ga je het RAM-geheugen, de harde schijf of andere systeemonderdelen van je computer vervangen? Apple raadt je in dit geval aan altijd de machtiging op de machine in te trekken voordat je aan de werkzaamheden begint. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat het apparaat voortaan twee verschillende machtigingen gebruikt, waardoor je nog 'maar' vier verschillende computers kunt machtigen met je Apple ID.

Machtiging voor een Mac intrekken

Open allereerst iTunes via de map Programma's in het dock. Selecteer het menu Store in de menubalk, die aan de bovenzijde van het scherm wordt vertoond. Kies in dit menu de optie Trek machtiging voor deze computer in.

iTunes vraagt je nu zowel je Apple ID als het bijbehorende wachtwoord in te voeren. Klik op Trek machtiging in om je invoer te bevestigen en de machtiging in te trekken.

Help! Ik heb mijn computer verkocht zonder de machtiging in te trekken

Ben je onverhoopt vergeten de machtiging met je Apple ID weer in te trekken op een computer die inmiddels in handen is van een ander? Geen nood! Als je de machine niet meer in handen hebt is het mogelijk de machtiging op afstand in te trekken.

Apple biedt je de mogelijkheid alle machtigingen die je met je Apple ID hebt verstrekt in één keer in te trekken. Je hoeft hiervoor geen toegang te hebben tot de gemachtigde machines, waardoor je je Apple ID ook kunt loskoppelen van apparaten die zijn verkocht, gestolen of verloren. De optie wordt overigens alleen in iTunes getoond als je meer dan twee machines met je Apple ID hebt gemachtigd.

Open allereerst iTunes en zoek aan de rechterzijde van het venster de knop iTunes Store. Aan de linkerzijde van het scherm zie je nu je Apple ID staan. Klik hierop en kies de optie Account. Je krijgt nu je accountinformatie te zien. Achter Computerautorisaties is af te lezen hoeveel computers met je Apple ID zijn gemachtigd. Klik op de knop Trek alle machtigingen in om de machtigingen op alle computers in te trekken.

Machtigingen beheren op Windows

Gebruik jij iTunes op Windows? Deze software is grotendeels gelijk aan de Mac-variant. Het is dan ook mogelijk dezelfde stappen te doorlopen om een Windows-computer te machtigen of de machtiging op het apparaat juist in te trekken.

0 Reactie(s) op: Handleiding: Mac machtigen met je Apple ID of deze machtiging juist intrekken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.