Handleiding: Laat je Mac apps (niet meer) automatisch opstarten

Door: Wouter Hoeffnagel | 01 april 2013 13:26

Mac

Sommige apps op je Mac gebruik je eigenlijk altijd. Mac OS X start dit soort apps automatisch op, zodat deze altijd direct te gebruiken zijn. Het is echter mogelijk dat je Mac een foutje maakt en een app automatisch opstart die jij helemaal niet interessant vind. In deze handleiding lees je hoe je je Mac een app automatisch kan laten opstarten of hoe je dit juist voorkomt.

Het automatisch opstarten van apps heeft een aantal voordelen. Zo kunnen deze apps in de achtergrond hun werk doen zonder dat jij hier omkijken naar hebt en zijn de apps direct beschikbaar voor gebruik, zonder dat deze eerst geladen hoeven te worden. Iedere app die op je Mac hebt geopend belast het systeem echter extra, waardoor deze langzamer kan reageren. Door apps die je niet gebruikt niet langer automatisch te laten opstarten kan je je Mac dan ook sneller maken.

Apps niet meer automatisch laten opstarten

De apps die automatisch door je Mac worden opgestart zijn terug te vinden in de instellingen van je Mac. Open hiervoor de Systeemvoorkeuren en open het menu Gebruikers en groepen. Standaard is de gebruiker waar je op dat moment op bent ingelogd geselecteerd. Je kunt aan de linkerzijde van het venster een andere gebruiker te selecteren. Let op, om de instellingen van een andere gebruiker te installeren moet je eerst inloggen als beheerder. Klik hiervoor op het hangslot in de linkeronderhoek van het venster en voer je wachtwoord in.

Voer je wachtwoord in om de instellingen voor andere gebruikers te kunnen wijzigen

Open het tabblad Inloggen om een lijst met apps die automatisch worden opgestart als je inlogt te bekijken. Wil je een app verwijderen? Zoek deze dan eerst op in de lijst met apps en selecteer de app. Klik vervolgens op de - onder de lijst om de app van de lijst te verwijderen en niet meer automatisch op te laten starten.

Klik op de – om een app niet langer automatisch te laten opstarten

Apps automatisch laten opstarten

Wil je een app juist wél automatisch laten opstarten? Ga dan opnieuw naar de Systeemvoorkeuren en open het menu Gebruikers en groepen. Selecteer hier de gebruiker waarvoor je de instellingen wilt wijzigen en klik op de + om een app toe te voegen. OS X vraagt je nu in de map Programma’s de app op te zoeken die voortaan automatisch opgestart moet worden. Klik op Voeg toe om je keuze te bevestigen. Let op, wil je deze instellingen voor een andere gebruiker wijzigen? Log dan eerst in met het beheerderswachtwoord door op het hangslot te klikken.

Selecteer de app die automatisch moet worden opgestart in de map ‘Programma’s’

Automatisch opgestarte apps laten verbergen

Start jouw Mac automatisch veel apps op? Dan bestaat de kans dat je Mac direct gevuld wordt met allerlei vensters die je niet nodig hebt. Sommige apps doen hun werk op de achtergrond of worden opgestart zodat de software snel beschikbaar is en hoeven dus niet direct op de voorgrond te worden vertoond. Het is gelukkig mogelijk zelf aan te geven welke apps automatisch moeten worden verborgen, zodat je hier geen last van hebt.

Welke apps direct worden verborgen kan worden aangegeven in de Systeemvoorkeuren onder het menu Gebruikers en groepen. Selecteer eerst de gebruiker waarvoor je de instellingen wilt wijzigen en zoek vervolgens de app die automatisch moet worden verborgen. Zet het vinkje voor de app in de kolom Verberg aan om de app wel automatisch te laten starten, maar niet te vertonen.

Geef aan welke apps na het opstarten automatisch moeten worden verborgen

5 Reactie(s) op: Handleiding: Laat je Mac apps (niet meer) automatisch opstarten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 oktober 2014 22:23 Anoniem
  Bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 januari 2015 11:52 Anoniem
  vervelend maar steeds als ik inlog worden de programma's Word, excel en email geopend en dat wil ik niet. Hoe kan ik dit voorkomen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 mei 2015 16:36 Anoniem
  Bedankt hiervoor, was onmogelijk te vinden :(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 oktober 2015 11:29 Anoniem
  Eindelijk opgelost, alleen de MS Office programmas starten nog wel op….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2015 10:04 Anoniem
  hoe kan ik de verborgen programma's weer te voorschijn halen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.