Handleiding: Instellen waar Spotlight op je iPhone wel en niet mag zoeken

Door: Wouter Hoeffnagel | 18 juni 2013 14:57

Nieuws

Spotlight is niet alleen op de Mac, maar ook op je iPhone, iPad of iPod touch beschikbaar. De zoekmachine doorzoekt standaard alle content op je iPhone en verzamelt de zoekresultaten in één overzicht. Het is echter ook mogelijk zelf te bepalen waar Spotlight op je iPhone zoekt en op welke wijze deze informatie wordt gepresenteerd. In deze handleiding lees je hoe je kunt instellen waar Spotlight op je iPhone wel en niet mag zoeken.

De zoekmachine is een handig hulpmiddel om snel dingen terug te vinden op je iPhone, iPad of iPod touch. Zoek je bijvoorbeeld een app? Dan hoef je alleen maar de eerste letters van de naam in te voeren zodat Spotlight de app voor je kan opzoeken. Je kunt de zoekmachine ook gebruiken om het adressenboek op je iPhone te vinden of e-mailberichten te doorzoeken. Spotlight is beschikbaar door naar het thuisscherm te gaan en op de thuisknop te klikken. De zoekmachine wordt als een los scherm gepresenteerd.

Instellen waar Spotlight wel en niet mag zoeken

Spotlight doorzoekt standaard je volledige iPhone, iPad of iPod touch. De zoekmachine zoekt naar contactgegevens, apps, muziek, podcasts, video's, audioboeken, notities, activiteiten, e-mail, gesproken notities, herinneringen en zowel SMS- als iMessage-berichten. Heb jij liever dat Spotlight één van deze onderdelen links laat liggen en dus niet doorzoekt? Dan kan je dit aangeven in de instellingen van je iOS-apparaat.

Open allereerst de app Instellingen. Zoek het menu Algemeen en open deze. Ga nu naar het menu Zoeken met Spotlight. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle soorten content waar Spotlight naar zoekt. Voor iedere soort content staat een vinkje, dat aangeeft dat Spotlight ook daadwerkelijk naar deze content zoekt. Wil jij Spotlight niet langer naar bepaalde dingen laten zoeken? Klik dan op het onderdeel om het vinkje voor de content weg te halen. Zodra het vinkje is verdwenen is de instelling veranderd.

Bepaal zelf naar welke content Spotlight mag zoeken

Pas Spotlight aan op jouw voorkeuren

Iedereen gebruikt Spotlight op een andere manier. Zoek jij bijvoorbeeld vooral naar apps zodat je deze niet op één van je vele schermen hoeft op te zoeken? Dan is het natuurlijk niet handig als Spotlight eerst alle contactgegevens vertoond die de zoekmachine heeft gevonden. Zoek jij via Spotlight naar e-mailberichten? Dan wil je juist dat deze bovenaan in de lijst verschijnen. Gelukkig is het mogelijk zelf te bepalen op welke wijze Spotlight de zoekresultaten presenteert.

Open opnieuw de app Instellingen en ga naar het menu Algemeen. Open vervolgens het menu Zoeken met Spotlight. Je krijgt nu opnieuw de lijst met content te zien waar Spotlight naar zoekt. De content die bovenaan in de lijst staat wordt als eerste in de zoekresultaten gepresenteerd. Je kunt de volgorde naar eigen wens aanpassen. Zoek hiervoor de soort content op die jij bovenaan in de zoekresultaten wilt laten weergeven. Klik nu op de drie streepjes die rechts van het onderdeel worden weergegeven en sleep de content naar de bovenzijde van de lijst. De wijziging wordt direct doorgevoerd.

Bepaal zelf in welke volgorde Spotlight de zoekresultaten weergeeft

0 Reactie(s) op: Handleiding: Instellen waar Spotlight op je iPhone wel en niet mag zoeken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.