Handige sneltoetsen voor macOS

Door: Ronald Smit | 27 augustus 2018 07:12

Sneltoetsen voor macOS, altijd handig!
How To

Net als Windows (en natuurlijk ook Linux) kent macOS eveneens een flink aantal sneltoetsen. Handig voor - ehm - het snelle werk.

Sneltoetsen - ofwel toetscombinaties - kunnen in sommige gevallen erg handig zijn. Met name als je aan het tekstverwerken bent hoef je dan niet steeds naar de muis te grijpen. Vooral de volgende toetscombinaties komen erg van pas bij dit klusje:

Command + C = kopieer geselecteerde tekst

Command + V = Plak eerder gekopieerde tekst

Command + X = Knip geselecteerde tekst.

Voor de overstappers van Windows naar macOS bovendien makkelijk te onthouden, want zoals je ziet is de Control-toets uit Windows simpelweg vervangen door de Command-toets. Dat geldt voor het grootste deel van de veelgebruikte toetscombinaties, dus dat leer je snel. Nog wat voorbeelden:

Command + A = selecteer alles

Command + P = druk af (print)

Command + T = open een nieuw tabblad

Command + S = bewaar geopende bestand of document (save)

Specifiek voor de Mac is verder de toetscombi Option + Command + Esc. Hiermee sluit je een dwarsliggend (vastgelopen) programma af ('force quit'). Doe dit nooit zomaar 'out of the blue' en geef een programma ook even de tijd om wellicht wat lopende en meer complexe zaken af te werken. Ook praktisch is verder de toetsencombinatie Command + Shift + 3; hiermee maak je een schermfoto (screenshot) die vervolgens op het bureaublad bewaard wordt. Wil je slechts een deel van het scherm vastleggen, dan gebruik je Command + Shift + 4. Na een druk op deze combinatie kan je met de muis het gewenste schermdeel selecteren waarna het bewaard wordt als afbeeldingsbestand op het bureaublad.

Tekstbewerking

Voor het bewerken van tekst komen de volgende combinatie goed van pas:

Command + B = vette tekst (bold)

Command + I = schuine tekst (italics)

Command + U = onderstreepte tekst (underline)

Nogmaals op de sneltoets drukken stopt de gekozen opmaak weer. Combineren is uiteraard mogelijk.

Er is nog veel meer aan sneltoetsen beschikbaar, een uitgebreid overzicht vind je op deze help-pagina van Apple zelf. Veel van de toetsen zal je nooit gebruiken, maar een aantal basiscombi's zoals hier genoemd blijken ongetwijfeld al snel onmisbaar! Veel van de sneltoetsen werken trouwens ook op een iPad (of desnoods iPhone) via een extern toetsenbord.

Sneltoetsen zorgen er ook in macOS voor dat je heel wat minder vaak naar de muis hoeft te grijpen

0 Reactie(s) op: Handige sneltoetsen voor macOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.