Groei Apple stagneert, begint op een normaal bedrijf te lijken

Door: matthijs-van-den-broek | 25 januari 2013 09:53

iPad

Het kon niet op de afgelopen paar jaar: de iPod, iPhone en iPad hebben de groei in omzet, winst en beurswaarde van Apple doen stijgen, stijgen en nog eens stijgen. Maar met tegenvallende orders voor de iPhone 5 en een moordende concurrentie van onder anderen Samsung, valt toch opeens 12 procent van de waarde van Apple van de beurs af, in 1 nacht tijd.

Er is eigenlijk helemaal niets aan de hand. Er zijn nog nooit zoveel iPhones verkocht. Er is nog nooit zoveel winst gemaakt. Apple doet het véél beter dan Hewlett Packard en maakt meer winst dan Google. En toch…

Waar we aan moeten wennen is dat Apple eigenlijk gewoon een normaal bedrijf is, waar de CEO niet meer de legende Steve Jobs is, maar eigenlijk een gewone manager. Waar producten worden ontwikkeld, fouten worden gemaakt en dat last heeft van concurrentie van grote Chinese of Koreaanse bedrijven. “Terug op aarde”, noemen ze dat.

De verwachtingen worden bijgesteld. Zowel op de beurs, als door de consument. De iPhone 5 gaat niet de wereld veroveren, de iPad zal niet zoveel geld opleveren als de iPhone en de “next money machine” van Apple gaat er niet binnen afzienbare tijd zijn. Dus passen beleggers en analisten hun verwachtingen aan en waarderen ze de waarde van Apple iets minder hoog. In het persbericht over de resultaten zei Apple-CEO Tim Cook:

"We're thrilled with record revenue of over $54 billion and sales of over 75 million iOS devices in a single quarter. We're very confident in our product pipeline as we continue to focus on innovation and making the best products in the world."

Kijk aan, er is vertrouwen vanuit de CEO en dat is broodnodig. De verwachtingen voor Apple zijn dus iets minder hoog, in tijden van economische crisis die de hele wereld laat beven. De beurswaarde van het concern daalde met zo’n 60 miljard dollar naar 423 miljard dollar. Dat is nog steeds 423 miljard dollar.

In september 2012 eindigde Apple nog op een hoogtepunt van ruim 700 dollar per aandeel (beurswaarde: 658 miljard dollar), mede vanwege hoogespannen verwachtingen voor de iPhone 5.

En oja. Apple heeft ook nog 137 miljard dollar op de bank staan.

Goed, de groei is er even uit en er wordt pas op de plaats gemaakt. Dat is niet zo gek. Wat het betekent, is dat Apple in ander vaarwater is beland. Dat van een “normaal” bedrijf, waar het met ups en downs gaat. Het bedrijf is, net als een gewoon mens van vlees en bloed, “sterfelijk”. Het kan omvallen. Gaat niet gauw gebeuren. Maar het kan.

Here's The Good News For Apple

Apple's Value Dropped ~$45 Billion Last Night – The Size Of Three Nokias

Apple looks more like a value stock.

0 Reactie(s) op: Groei Apple stagneert, begint op een normaal bedrijf te lijken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.