Google: VS moet patentmisbruik Microsoft aanpakken

Door: andreas-udo-de-haes | 23 juli 2012 09:19

Nieuws

Google klaagt bij de Amerikaanse Senaat over machtsmisbruik door Microsoft en Nokia met cruciale patenten. Volgens Apple is het een verkapte lobby omdat Google iPhone-innovaties wil gebruiken.

De mobiele patentstrijd ontaardt in een guerrillaoorlog op het hoogste politieke niveau in Washington. Google wil dat de Amerikaanse Senaat het lopende onderzoek naar misbruik van essentiële patenten uitbreidt om ook Microsoft en Nokia te omvatten.

Microsoft schendt zijn door Neelie Kroes afgedwongen belofte tot interoperabiliteit en openheid van Windows- Office- en Exchange-protocollen, stelt Google. En ook Nokia speelt volgens de zoekreus vals. De Finse telefoonfabrikant breekt zijn belofte om royalties op cruciale octrooien te beperken door dubbel te willen cashen via patenttrol MOSAID.

Senaat onderzoekt machtsmisbruik Motorola

Dat schrijft Google-jurist Kent Walker in een uitgebreide brief (zie onderaan) aan de Senaatscommissie van Justitie. Die commissie doet sinds enkele maanden onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van cruciale patenten door bijvoorbeeld Google-dochter Motorola en Samsung. Die beide bedrijven zetten hun cruciale 3G- en WiFi-patenten in om producten van Apple en Microsoft van de markt te krijgen.

Misbruik van patentmacht en schending van de FRAND-belofte, zo klagen Apple en Microsoft aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Deze octrooien moeten namelijk aan een ieder onder redelijke voorwaarden (Fair, Reasonable en Non-Discriminatory, afgekort tot FRAND) in licentie worden gegeven. Het gaat immers om technologie die onderdeel is van een wereldwijd geaccepteerde standaard, zoals UMTS, WiFi of videocodec h.264. Deze technologieën zijn gezamenlijk gestandaardiseerd, en alle betrokken partijen hebben verplicht de FRAND-belofte gedaan.

Google: Microsoft is evil

Google ontkent misbruik en kaatst de bal terug. “Google doet met alle respect de suggestie dat [de Senaatscommissie] zijn onderzoek zou moeten uitbreiden naar FRAND-patenten van dominante gesloten standaarden - inclusief maar niet beperkt tot patenten van Microsoft", schrijft Walker.

Het is namelijk Microsoft die zijn alom geaccepteerde Exchange-protocol ActiveSync misbruikt om Motorola's producten van de markt te weren, stelt Google. Deze standaard is alleen van Microsoft, maar valt wel degelijk onder het FRAND-regime, omdat Redmond in 2009 aan de Europese Commissie heeft beloofd deze protocollen en technologie te delen met concurrenten. Die belofte deed Microsoft onder druk van een antitrustonderzoek van Eurocommissaris Neelie Kroes na klachten van (open source) concurrenten.

“Microsoft heeft die belofte evident geschonden met betrekking tot ActiveSync", schrijft Walker. Microsoft heeft Motorola een billijke licentie op deze octrooien ontzegd zodat het met een rechtszaak nu een importverbod van Motorola's producten voor de VS heeft kunnen afdwingen bij de Amerikaanse handelscommissie ITC. Motorola moet nu kalendersynchronisatie uit zijn toestellen slopen anders mogen ze niet meer de VS in.

Nokia naait concurrenten via trol

Ook Nokia komt zijn FRAND-beloften niet na, door dubbele royalties voor zijn essentiële patenten te vangen, via de beruchte patenttrol MOSAID. Nokia heeft namelijk in 2010 beloofd dat de royalties voor zijn hele 2G, 3G en 4G patentportfolio niet meer dan 2 procent van de verkoopprijs van een apparaat zal zijn.

Maar door een enorme zak met cruciale octrooien aan patenttrol MOSAID te verkopen tracht het Finse concern alsnog dubbel te vangen. Want eenderde van MOSAID's inkomsten gaat rechtstreeks terug naar Nokia, en eenderde gaat naar Microsoft. Daarbij geldt ook nog eens een prestatiecontract met de 'patentvaders'. Over deze dubieuze constructie heeft Google in juni een formele antitrustklacht ingediend bij de Europese Commissie.

'Google wil dat Apple patenten deelt'

Alhoewel de beschuldigende vinger van Google richting Microsoft en Nokia wijst, voelt ook Apple zich aangesproken. Die ziet in het betoog van Google een verkapte lobby om ook Apple te dwingen zijn iPhone-patenten te delen, alleen omdat die technologieën populair zijn geworden, meldt AllThingsD.

“Als één enkel bedrijf een gesloten technologie ontwikkelt, heeft dat niet dezelfde implicaties als een gezamenlijk standaardisatieproces. Dat een gesloten technologie populair wordt, maakt het niet tot een “standaard" met de juridische beperkingen [zoals FRAND] van echte standaarden", schrijft Apple-jurist Bruce Sewell aan de Amerikaanse Senaat.

Google heeft in de VS geen formele klacht tegen Microsoft en Nokia heeft ingediend zoals in Brussel. Dit omdat de Amerikaanse antitrust-procedures heel anders zijn dan in Europa, laat Google Nederland weten.

De brieven van Google en Apple aan Senaat VS:

Google to Senate: MSFT Abuses FRAND

Apple to Senate: Google Abuses FRAND

0 Reactie(s) op: Google: VS moet patentmisbruik Microsoft aanpakken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.