Google's overname Waze verder onder vuur

Door: andreas-udo-de-haes | 29 augustus 2013 12:04

Nieuws

Na de VS doet ook de Britse antitrustwaakhond onderzoek of de overname van het Israëlische Waze niet tot een kaartenmonopolie van Google leidt.

De Britse concurrentiewaakhond OFT is een preliminair onderzoek gestart naar de acquisitie van de sociale kaartendienst Waze door Google. Om Waze ontspon zich in het voorjaar een biedingsstrijd tussen Apple, Facebook en Google, die laatste trok uiteindelijk aan het langste eind en kocht het Israëlische bedrijf in juni voor naar schatting 1 miljard dollar. Waze is inmiddels gedeeltelijk geïntegreerd in Google Maps.

Enige rivaal van Google?

De internetreus meldde de koop van Waze echter niet aan bij de Federal Trade Commission (FTC) of de antitrusttak van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Deze verplichte melding bij toezichthouders van een overname geldt namelijk niet voor buitenlandse firma's met minder dan 60 miljoen dollar aan omzet. Daar zou Waze aan voldoen.

Desondanks zou dit leiden tot een aanzienlijke machtsgreep door Google op de online kaartenmarkt, omdat Waze om het gebied van sociale kaart- en navigantiediensten de enige echte concurrent van Google zou zijn geweest, stelden critici en concurrenten.

De klachten waren aanleiding voor de FTC om een onderzoek te starten, en nu volgt de Britse waakhond ook. Het is echter nog niet duidelijk of de overname wel kan worden aangepakt onder Brits mededingingsrecht, daarover vraagt de toezichthouder nu feedback.

Verschillende antitrustzaken tegen Google

De Europese Commissie wil desgevraagd niet zeggen of het ook onderzoek doet naar de overname van Waze. In Brussel lopen momenteel al twee antitrustonderzoeken tegen Google: een zaak die zich voortsleept over het promoten van eigen diensten en het wegduwen van concurrenten uit de zoekresultaten, en een over machtsmisbruik van standaardessentiële 3G-patenten door Google-dochter Motorola in rechtszaken tegen Apple en Microsoft. In die laatste zaak heeft de EC Google inmiddels formeel aangeklaagd.

0 Reactie(s) op: Google's overname Waze verder onder vuur

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.