Google’s Chromecast; nog geen Apple TV…

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 29 juli 2013 15:00

Mac

Google introduceerde vorige week de Chromecast, een media streaming-apparaat van 35 dollar dat door sommigen al werd aangewezen als een rivaal van de Apple TV en diens AirPlay mogelijkheden. In sommige opzichten is deze vergelijking correct. In andere, accuratere opzichten zeker niet.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite Macworld.com, geschreven door Jonathan Seff (@jonseff). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Zowel de Chromecast als de Apple TV worden via hdmi verbonden met je hd-tv en stellen je in staat om streaming media op een groot scherm te bekijken. Maar de manier waarop ze werken is verschillend.

Apple TV geeft (vooral in de Verenigde Staten, red.) toegang tot content van Netflix, Hulu Plus, YouTube, HBO en allerlei professionele sportkanalen met abonnement, plus Apple’s eigen iTunes Store. Maar je kunt er ook vanaf computers in je huis lokaal opgeslagen audio en video content mee streamen, evenals foto’s. En met Apple’s AirPlay media streaming-technologie kunt je content direct vanaf een iOS-apparaat of Mac naar je tv sturen via de Apple TV.

De Chromecast ondersteunt Google Play, YouTube, Netflix, en Chrome content streaming via internet (er wordt meer toegezegd, maar wat en wanneer is nog een raadsel). Het gebruikt je Android of iOS-apparaat, een Mac of Windows pc met Chrome, of een Chrome OS-apparaat als afstandsbediening. Je kunt content op je apparaat selecteren, maar er vindt geen AirPlay-achtige streaming plaats: er vloeien geen bits tussen je tablet en je tv. Zodra je iets aan het afspelen bent zou je bij wijze van spreken je telefoon kapot kunnen laten vallen en de video zal gewoon blijven draaien.

Plair

Aangezien we via het internet content kunnen streamen, lijkt de Chromecast een beetje op een Apple TV… Maar het lijkt nog veel meer op Plair Media’s naamloze video streaming-stick van 99 dollar. De Plair maakt gebruik van een vergelijkbare vormfactor en manier van afspelen, maar je kunt er ook lokale content mee bekijken op je TV. Daarom noemt Google het ‘casting’ in plaats van ‘streaming’: Je stuurt gewoon een url door. In principe vertel je de Chromecast dus welke video’s er online moet worden opgezocht.

Wat de Chromecast mist en Apple TV wel heeft? De mogelijkheid tot het streamen van content vanaf je lokale netwerk of direct vanaf je apparaten. Althans tot dusver. Naar verluidt vertelde Google aan The Verge dat er een AirPlay-achtige functie aankomt die je in staat stelt om content van Chrome web-tabbladen te laten verschijnen op de Chromecast, maar dat is heel iets anders dan het kunnen streamen van een film of tv-serie die op je telefoon of tablet staat opgeslagen.

Dat wil niet zeggen dat de Chromecast niet interessant is. En in tegenstelling tot het vanwege bugs gefaalde product genaamd Nexus Q, zal dit apparaat ook daadwerkelijk het daglicht zien. Voor 35 dollar is de Chromecast een erg goedkope manier om onder meer Netflix op je tv te krijgen. En de connecties met de Google Play Store en alles wat via Chrome op het web te vinden is, maken het een ideaal apparaat voor een bepaald publiek. Het is verkeerd, of op zijn minst te vroeg, om het te vergelijken met de streaming kracht van Apple TV.

0 Reactie(s) op: Google’s Chromecast; nog geen Apple TV…

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.