Google Maps toont spierballen aan Apple

Door: chris-koenis | 07 juni 2012 14:31

Nieuws

Enkele dagen voordat Apple een eigen kaartenapplicatie introduceert, geeft Google een kijkje in de keuken van het eigen Maps. Daarbij toont het bedrijf alvast enkele toekomstbeelden.

Google heeft op een persconferentie in San Francisco een reeks aan nieuwe functies aangekondigd voor kaartendiensten Google Maps en Earth. De opvallendste diensten zijn een offline functie voor Android, 3D-stadsmodellen die vanuit vliegtuigen zijn vastgelegd en natuurbeelden.

Google meldt dat het bedrijf “binnen enkele weken" een offline functie gaat aanbieden. Bij de bekendmaking werd direct duidelijk dat die functie alleen zal verschijnen op het eigen Android. Google belooft wel dat de dienst voor meer dan honderd landen beschikbaar komt. “Dat betekent de volgende keer dat je zonder internetverbinding in de metro zit, gewoon onze kaarten kunt gebruiken", schrijft Google op het blog.

Stadsbeeld vanuit de lucht

De 3D-modellen van stedelijke gebieden worden gemaakt vanuit vliegtuigen. Het bedrijf wil deze beelden toevoegen aan de applicatie van Google Earth voor mobiele apparaten. De luchtbeelden zijn gemaakt vanuit een hoek van 45 graden en voorzien uiteindelijk in futuristische 3D-kaarten van grote steden. Google gebruikt daarbij vooralsnog bemande vliegtuigen.

Ook op grondniveau gaat Google verder met zijn beeldregistratie. Met de functie Streetview kun je binnenkort ook natuurbeelden bekijken. Deze worden met camera's op skiërs en wandelaars geregistreerd waardoor in de toekomst naast dorpen en steden ook natuurgebieden als de Grand Canyon zijn te bekijken.

Concurrentie loopt weg

De media-aankondigingen van Google komen niet onverwacht. Er gaan stevige geruchten dat Apple aanstaande maandag op zijn Worldwide Developers Conference bij de lancering van iOS 6 zijn eigen kaartendienst uitvouwt. De eerste tekenen daarvan waren de plotselinge switch naar OpenStreetMap in iPhoto en de overnames van kaartbedrijven Placebase, C3 Technologies en Poly9.

Op de persconferentie benadrukte Google nog eens fijntjes wat voor werk er de afgelopen jaren in zijn kaartendiensten is gaan zitten. De zoekgigant heeft naar eigen zeggen omgerekend bijna 42 miljoen kilometer afgelegd om gedetailleerde kaarten van 187 landen aan te bieden. Het gebruikte daarbij camera's op auto's, boten, snowmobielen en binnenkort ook backpacks. Volgens de New York Times worden de diensten van Google voor de concurrentie te duur.

Google geeft een voorproefje van de nieuwe 3D-dienst:

[youtube]N6Douyfa7l8[/youtube]

0 Reactie(s) op: Google Maps toont spierballen aan Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.