Google infiltreert IE en Safari met WebM

Door: Jasper Bakker | 17 januari 2011 11:06

Nieuws

Google brengt binnenkort plugins uit voor Internet Explorer en Safari zodat die browsers de eigen open videocodec WebM ondersteunen in html5. Dit gaat dan ten koste van H.264.

Microsoft en Apple geven namelijk de voorkeur aan videocodec H.264. In hun browsers wordt die standaard aangeroepen door de video-tag in html5. Google kiest voor zijn WebM, dat is ontwikkeld op basis van het overgenomen VP8. De zoekgigant heeft afgelopen week zelfs de ondersteuning voor H.264 geschrapt voor zijn browser Chrome.

Video-tag kapen

Bij de bekendmaking van die – bekritiseerde – ommezwaai laat Google ook weten het niet slechts bij Chrome te houden. De browsers van Microsoft en Apple krijgen ook ondersteuning voor WebM, waarbij dan ook H.264 sneuvelt. Het WebM-ontwikkelteam van Google brengt binnenkort plugins uit voor IE en Safari.

Als gebruikers of beheerders die plugins installeren, is de videotag in html5 voortaan niet meer gekoppeld aan H.264, maar aan Google’s WebM. Dit doet denken aan de concurrentiestrijd om multimediabestanden van de jaren negentig. Microsoft, Apple en Real streden toen met elkaar om de gunst van de gebruiker voor hun respectievelijke programma’s om audio- en videobestanden af te spelen.

Vorige maand heeft Microsoft al een H.264-plugin uitgebracht voor Mozilla’s Firefox. Eerder had Google zijn browser Chrome in plugin-vorm uitgebracht voor - het nog altijd marktdominante - Internet Explorer.

Patentvergoedingen

Google stelt dat het door WebM te pushen het open internet vooruit helpt. “Onze keuze was om of nu een beslissing te nemen en te investeren in open technologie om het platform voorwaarts te helpen, of om de status quo te accepteren van een gefragmenteerd platform waar de snelheid van innovatie wordt overschaduwd door de belangen van diegenen die royalty’s innen”, stelt productmanager Mike Jazaveri van Google. Hij verwijst daarmee naar de patenten die rusten op H.264 en waarvoor het MPEG LA-consortium vergoedingen int (voor commercieel gebruik).

Browsermakers Mozilla en Opera steunen WebM ook. Zij hekelen net als Google de patentvergoedingen op H.264. Een licentie kost 5 miljoen dollar per jaar. Het gaat de WebM-voorstanders overigens niet zozeer om het geld, maar om het feit dat die royalties een belemmering kunnen vormen voor het web. Nieuwe initiatieven maken hierdoor minder kans, luidt het argument.

Voor gebruikers gratis, tot 2016

De royalty’s gelden namelijk niet alleen voor browsermakers en open source-ontwikkelaars, maar ook voor websites. Eindgebruikers zijn vooralsnog gevrijwaard, maar de MPEG LA kan de licentievoorwaarden aanpassen. De huidige voorwaarden gelden tot 2016, dan komt het patentconsortium voor multimedia met nieuwe, mogelijk herziene, voorwaarden.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Google infiltreert IE en Safari met WebM

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.